Marea de plastic

Risc major de poluare în Marea Neagră! Autoritățile din România sunt în alertă după distrugerea barajului din Ucraina.

Dezastrul a făcut ca pe Nipru să ajungă peste 150 de tone de uleiuri industrale care ar putea fi împinse de curenți în Marea Neagră. Ar fi un dezastru pentru flora și fauna marină, spun specialiștii. Mai grav este însă faptul că există și riscul de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone de uleiuri. Și din păcate autoritățile din Ucraina au mari dficultăți în a monitoriza zona, din cauza minelor marine.

În acest moment specialiștii din România monitorizează permanent situația și deocamdată riscul ca poluarea să ajungă pe litorall este redus. Situația s-ar putea schimba în funcție de viteza și direcția vântului. Din punct de vedere al mediului, consecințele ar putea fi dezastroase și s-ar putea ajunge la asfixierea vegetației.

Specialiștii spun că dacă predomină vântul din est, pata se va deplasa de-a lungul țărmului și afectează țărmul Ucrainei. Este posibil să ajungă și în delta Dunării la noi însă deocamdată acest aspect răîmmâne o necunocută. Daca va bate vântul din nord atunci pata va fi departe de țărm nu va influenta diversitatea și nici activitatile turistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…