Ca și cum nu era de ajuns că în ultima perioadă, am avut evenimente cam cât pentru 7-8 ani, cum ar fi, accidentul de la 2 Mai, Crevedia, războiul cu Hamas, vizitele de peste Ocean ale premierului soldate cu vociferări la adresa ambasadorului român la Washington – că a mai venit unul.
Roata panoramică din Târgul de Crăciun de la Constanța s-a blocat cu 45 de persoane în cabine , 25 fiind copii. Au fost momente de panică și agitație, pentru că tehnicienii nu i-au dat de capăt roții, iar martorii au sunat la 112. Noroc cu echipele de salvatori de la ISU Dobrogea, care au intervenit pentru repunerea în funcțiune a roții și extragerea în siguranță a tuturor persoanelor. Cazul este investigat acum de poliție, iar primăria Constanța a dispus oprirea roții panoramice, pană când vor intra pe rol instituțiile care au atribuții de reverificare sau reautorizare a instalației. Nu prea te simți comod, constănțean fiind, când auzi că tocmai la tine în oraș s-a întâmplat o astfel de bravură, în condițiile în care mai toate orașele mari din țară au organizat Târguri de Crăciun, iar atmosfera a fost și este de poveste. De ce tocmai la Constanța, se întâmplă una ca asta? Răspunsul poate fi alcătuit dintr-un set de variațiuni pe aceeași temă. Să ne amintim că în urmă cu câteva veri, telegondola din Mamaia s-a blocat în timp ce mai multe persoane se aflau în cabine.
Jumătate de oră au stat suspendați oamenii în interiorul telegondolei, iar o femeie a leșinat. Cei de la ISU Dobrogea, declarau atunci că a fost vorba de o problemă tehnică și că în jur de 90 de persoane au fost coborâte din cabine, dintre care două au suferit atacuri de panică. Așadar avem tradiție, când vine vorba de panică și leșin. Să nu uităm că și la Petromidia înainte de explozie, tocmai ce se încheiase revizia și toate instalațiile erau în grafic. Doar că a cam început să se vadă forța progresului din societatea românească. Atât de multă competență avem în zonele astea cheie de verificare și control, că registrul predilect este discreția. Situația este standard de fiecare dată, sunt declanșate controale interminabile, ca mai apoi, la final, lucrurile să se reașeze în matca lor de odinioară. Adică, de ce să te uzi fleoaşcă la vânătoare de balene şi alți somoni, când există atâta Omega 3 la hypermarket? Ce ne făceam dacă umbra marilor pacheboturi, acoperea în mod constant dana de pasageri din Portul Constanța iar din burta lor puhoaie de vizitatori chinezi și cetățeni din Marele Ducat al Luxemburgului, luau cu asalt roata panoramică din Târgul de Crăciun de la Constanța și magazinele vechiului Tomis?
Cum ne spălam imaginea, dacă rămâneau blocați în ea, zeci de turiști obișnuiți cu șampanie roze și icre negre la micul dejun? Poate că se declanșa un scandal internațional, din care nu mai ieșeam nici măcar cu intervenția unui premier, care pleacă peste Ocean, în Statele Unite, cu traducătorul după el. Tocmai de aceea, Constanța ar trebui să aibă o roată de rezervă în perioada sărbătorilor de iarnă, dar nu una ca aia pe care o găsim în cărțile de istorie și care ne trimite cu gândul la Horia, Cloșca și Crișan. Și parcă din tot acest peisaj, lipsește o știre despre o salmonella găsită într-un restaurant ce organizează o petrecere de Revelion, și care vara are terasă cu vedere la mare. Terasă care este tot un fel de restaurant, dar decapotabil, în care cândva ANPC-ul a descoperit un tezaur gastronomic medieval, trufandale de Mesopotamia, sau ingrediente cu care au gătit generații de vlahi, cumani, lipoveni, otomani și moldoveni.