Un grup de tineri din Constanța revoluționează agricultura dobrogeană. Ei au reușit să creeze un robot de ultimă generație, care tratează culturile din câmp. Aparatul îi va ajuta pe agricultori să eficientizeze stropirea recoltelor cu substanţe fitosanitare, printr-un sistem inteligent de recunoaştere şi tratare a plantelor.
Tinerii sunt elevi ai Colegiului Dimitrie Leonida din Constanța. Cu multă muncă și ajutor de la câțiva sponsori au reușit să creeze un robot care poate depista şi trata culturile cu probleme din câmp. Robotul reușește să facă diferența dintre plante de cultură şi buruieni și să identifice plantele bolnave, pe care le stropește, ca să le trateze. Robotul este extreme de eficient mai ales atunci când cultura este mica și poate fi atașat de tractorul clasic.
Elevilor de la Cercul de robotică le-a venit ideea după ce au descoperit că stropirea clasică a culturilor agricole poluează foarte mult solul și aerul și este este foarte greu de controlat. În schimb, robotul lor este și mai eficient și mai prietenos cu mediul.
Ideea tinerilor este susținută și de Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea, care cred că robotul le va ușora munca în agricultură. Agricultorii le-au oferit un calculatorul performant, de care aveau foarte mare nevoie și vor continua să îi ajute pe tineri să-și perfecționeze invenția. Ei vor ca robotul să fie capabil să-și ia
singur substanţele cu care realizează stropirea şi tot singur să le și amestece înainte de începerea erbicidării.
Robotul agricol va fi prezentat de elevi și la un concurs național, de unde elevii speră se întoarcă cu medalii.