România își cumpără drone militare de atac și accelerează programul de construcție a navelor de luptă, pentru război în Marea Neagră. Declarația a fost facută de ministrul apărării, Vasile Dâncu, într-o conferință de presă ținută în baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
Ministrul Dâncu, împreună cu Ministrul belgian al Apararii, i-a vizitat ieri pe soldații belgieni veniți să întărească Forța Rapidă de Reacție NATO din țara noastră.
3oo de milioane de euro vrea să dea România pentru mai multe sisteme de drone tactice. Armata doreşte sisteme aeriene fără pilot în două variante: terestră şi navală.
Ministerul Apărării Naționale vrea să cumpere şapte drone de război dintr-un model care a fost testat și folosit cu succes în Irak și Afganistan. Dronele de luptă vor avea raza de acțiune de minimum 2oo km. O dronă înarmată poate fi folosită atât pentru obţinerea de informaţii, cât şi pentru lovirea inamicului. Ar fi pentru prima dată când România se dotează cu drone cu armament.
În contextul situației actuale din Marea Neagră, Forțele Navale Române au nevoie urgentă de tehnică militară modernă. 4 corvete ar urma să intre în construcție, în regim de urgență, în țara noastră. Navele care vor intra în dotarea Forţelor Navale vor dispune de cel mai modern armament naval. Corveta este o navă ce poate fi adaptată realităților militare, cum ar fi detectarea și lupta cu submarinele prezente deja în Marea Neagră.
Intre timp, România continua să-și întărească securitatea prin cel mai recent Grup de Luptă NATO, constituit în țara noastră. „Forța Rapidă de Răspuns a NATO” este alcătuită din militari francezi, români, canadieni, olandezi și belgieni. Ministrul belgian al Apărarii a vizitat ieri baza de la Mihail Kogalniceanu.
În prezent, pe teritoriul României se află avioane de luptă americane F-16 și F-35, celebrele Eurofighter Typhoon, venite din Italia si din Germania, elicoptere de atac Black Hawk, vehicule blindate Stryker, precum și specialiști în strategie și război cibernetic. Francezii, belgienii și canadienii sunt ultimii care s-au alăturat unitaților militare care compun Forța Rapidă de Răspuns a NATO.