Românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii

Cetățenii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii chiar din acest an, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Nu se poate face dintr-o dată, trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor sau a acelora care fac acest lucru. Am avut discuții cu universitățile de medicină și farmacie încât în curicula să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii. Până la urmă este o scurtare a timpilor pe care o persoană ar trebui să îi parcurgă ca să poată fi vaccinată. Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un pilot la vaccinul antigripal și atunci lucrurile acestea – un exemplu de bună practică – se pot dezvolta și în România”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat mai departe dacă ar putea începe vaccinarea în farmacii chiar din acest sezon, ministrul Sănătății a spus:

„Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru. Trebuie să fim siguri că există suficientă informare pentru cei care practică această vaccinare în farmacie și pregătire”.

Vaccinul împotriva gripei este administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie anumitor categorii, considerate cu risc mare de îmbolnăvire:

  • copii și adulți cu boli cronice (respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA) 
  • femei gravide
  • persoane cu vârsta de peste 65 ani 
  • persoanele instituționalizate din căminele de bătrâni, centre de plasament

Anul acesta, un vaccin antigripal costă între 50 și 60 de lei. Acesta poate fi achiziționat doar în baza prescripției de la medicul de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…