Roșiile românești,

Roșiile românești sunt din ce în ce mai puține și tot mai scumpe. Motivul, spun agricultorii, lipsa soarelui și ploile abundente, care au făcut ca roșiile să nu se coacă atât de repede, ca în alți ani. Și cum cererea este mai mare ca oferta a crescut și prețul, atât la ușa fermelor, cât și pe tarabele din piețele constănțene. Chiar și așa însă, comercianții nu duc lipsă de clienți, care nu mai cumpără la fel de mult, dar totuși își fac pofta de salată din roșii proaspete.


Salata cu roșii bine coapte și tari peste care se adaugă și o ploaie generoasă de verdeță, poate chiar și busuioc sau cimbru este garniture nelipsită de pe mesele românilor. Iar dacă alături pui o o bucată zdravănă de brânză, zău dacă îți mai trebuie altceva. Răsfățul culinar însă cu cheltuială se ține. Anul acesta prețul roșiilor de grădină a explodat, astfel că un kilogram a ajuns să coste chiar și 18 lei.


În piețele din Constanța ajung în special roșii din Giurgiu, Ialomița și Galați. Pe poarta fermelor roșiile ies cu cel puțin 9 – 10 lei kilogramul, în funcție de soi și calitate. Restul până la 18 lei este adaosul comerciantului, care amortizează din preț inclusive cheltuielile de transport la de la producător, la tarabă.


Specialiștii ne explică fenomenul valurilor de scumpiri din ultima perioadă.


Fermierii nu se plâng însă doar din cauza vremii, ci și a subvențiilor, care nu au mai venit la fel ca anii trecuți. Programul Tomata, prin care primeau sprijin din partea statului, a fost oprit și urmează să fie lansat sub o altă formă, ce va cuprinde o gamă mai variată de legume, conform ministrului Agriculturii. Până atunci însă, consecințele se văd în buzunarele tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Patru clădiri emblematice din Constanța sunt puse în lumina…promovării

Patru clădiri emblematice din Constanța, iluminate arhitectural începând cu ziua de aniver…