vineri, 28 martie, 2025
Home Editorial Rotativa ilustrativă și paliativă

Rotativa ilustrativă și paliativă

de Gabriel Crețu

În lumea nostră artificială şi dominată de virtualităţi şi strategii pe termene definite, realitatea ia chipuri ridicole ori înspăimântătoare. Asta în vreme ce în spațiul public persistă o singură obsesie: rotativa la guvernare!

Nu prea mai există altceva de discutat în afară de PNNR, repartizarea posturilor din ministere între câțiva actori pe care-i tot vedem plimbându-se prin același cadru, sub atenta îndrumare a regizorului și de câteva zile, greve cam pe toată linia. Iar ca supliment, primim și câteva discuții despre viitoarele alegeri, care încă nu știm dacă vor fi masate ori comasate. Nimeni nu conștientizează că alegerile adevărate se desfășoară în fiecare zi. Că scrutinul în urma căruia putem ieși învingători, ca ființe umane demne și civilizate, are loc zilnic. Altminteri, rămânem cu bucuria aia de stadion, singura cu care ne-am învățat pînă acum. „Câștigi“ un meci, bagi niște beri, urli cât te țin plămânii, că ai echipă și că ai valoare, după care pleci acasă, la aceeași condiție de suporter, mereu trist că nu ajungi în ligile economice superioare.

Guvernul Ciucă s-a bucurat până la cer de inflația de 15% de anul trecut. Veniturile totale i-au crescut cu peste 20%, împinse de creșterea veniturilor din TVA cu 19%, nu ca urmare a creșterii consumului, ci de pe urma inflației. Pentru că inflația a adus în plus în bugetul statului, aproape 3 miliarde de euro, bani care înseamnă însă tot atâtea lipsuri în buzunarul celui care intră într-un magazin sau într-o farmacie. Școlile sunt aproape închise. Salariile mici ale profesorilor sunt consumate de inflație care, și în acest an, e greu de crezut că va scădea sub 10%. Prin urmare, salariile de acum doi ani sunt mai mici, azi, în termeni reali, cu o pătrime. Iar fiscaleza asta este mult mai profundă. Dacă bugetul colectează din taxe și impozite echivalentul a 27% din PIB, rezultă că visteria statului plătește pentru salariile angajaților săi undeva la 23-24% din toate veniturile sale. Un procent foarte mare.

Au existat perioade în pandemie, în care salariile la stat, pensiile și ajutoarele sociale au fost egale cu toate încasările bugetului. Există date economice în acest sens, pe care orice expert în finanțe publice le poate confirma. Este un dezastru aflat încă în loading, iar când se va descărca complet o să ne trezim din beție, dar o să constatăm că, în afară de durerea de cap, în jur nu se întâmplă mare lucru. Pentru că asta pățești când te culci în populism feroce și te trezești într-o democrație senină. De ce nu are guvernul bani pentru profesori? Datele ne arată că economia a crescut cu 4,7 % în 2022, veniturile bugetare cu 21%, în vreme ce veniturile populației s-au redus cu 25% mușcate de inflație. Cei care dezbat viitoarele alegeri din România, trebuie să fie foarte atenți la nuanțe. Când se apucă cu mâinile de cap, cetăţenii incriminează, pe rând, lenea, incompetența și tristele figuri ministeriale. E simplu! Toată lumea vede și simte, inclusiv omul din cel mai mărginaş cătun al României că la mijloc se află aranjamente, pile, favorizări şi o imensă sete de avere, ascunsă sub vorbe goale. După care începe ura mocnită și mai nou, greva. Dar, civilizaţia modernă a descoperit, spre paguba proprie, că poate stăvili ura generală prin legi şi decrete. Numai că ura nu scade, ci creşte…și nu e un mare semn de evoluție a speciei.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult