O poveste despre multă ambiție, care ne învață că limitele nu sunt nicidecum acolo unde ni le închipuim noi. Nea Ion, un artist desăvârșit, sculptează în lemn cu doar două degete, dar cu o inimă întreagă și o pasiune greu de egalat. Spune despre lucrările lui că sunt rugăciuni bătute în lemn, cu răbdare și credință. Destinul îl pune din nou la încercare: o afecțiune gravă îi amenință sănătatea și puterea de a crea. Pentru a-l sprijini, operele sale au fost scoase la licitație.
Ioan Culea sau nea Ion, cum îl cunosc prietenii, este omul care sfidează imposibilul. Deși s-a născut cu un singur deget la fiecare mână, nu s-a plâns niciodată. N-a cerut milă, ci și-a sculptat singur drumul. La propriu. Cu o voință care te lasă fără cuvinte, a învățat să dea formă lemnului privind spre Dumnezeu. Fiecare icoană pe care o sculptează e o mărturie a credinței, a tăcerii și a unei lupte duse cu demnitate.
„Cu ce emoție încarci subiectul respectiv, personajul și mișcarea trupului și expresia respectivă, aceeași energie se întoarce către privitor după ce admiră lucrarea respectivă.”
IOAN CULEA – artist plastic
Priceperea sa a uimit până-ntr-acolo încât a fost invitat să realizeze iconostasul Mănăstirii „Sfântul Ioan Casian”, o lucrare de o finețe rară. Iar miniaturile bisericuței „Sfânta Maria” din Techirghiol, sculptate pe scândură crudă, atrag priviri și emoții. Chipuri de sfinți, pirogravate cu migală și răbdare, vorbesc despre un artist care n-a fost învins de soartă. De-a lungul anilor, multe dintre operele sale au fost dăruite cu sufletul sau cumpărate de cei care i-au înțeles valoarea.
”La un momendat cineva m-a întrebat dacă aș avea toate cele cinci degete și toată mâna normală și i-am răspuns cred că m-ar încurca ”lucrurile ălea” nu aș putea să știu ce să fac cu celelalte degete. Deja m-am obișnuit cu starea asta, nu mai este rușine, asta e starea și mi-o accept.”
IOAN CULEA – artist plastic
Viața îl pune însă din nou la încercare pe nea Ion. O problemă medicală gravă, descoperită recent, îi amenință sănătatea și capacitatea de a lucra. Firma de mobilă din Lumina, unde lucrează în prezent organizează o licitație online cu lucrările artistului, iar banii strânși vor fi redirecționați pentru tratamente, intervenții sau pur și simplu pentru demnitatea unor zile liniștite.
„Cam de trei ani de zile lucrăm împreună cu nea Ion, noi am ținut icoanele într-un raft și cred că a fost și din cauza mea că mă despărțeam greu de ele și nu le-am vândut, nea Ion venea în fiecare zi muncea, eu îmi încărcam sufletul de ce făcea nea Ion și un pic din egoism le țineam pentru mine acum când s-a întâmplat cu această problemă de sănătate pe care o are nea Ion am zis gata numai, trebuie să facem expoziția, să punem toate icoanele, să le punem și la vânzare și am zis că jumătate din banii obținuți pe icoane noi îi donăm înapoi către nea Ion în decursul acestei săptămâni.”
CONSTANTIN ROTARU – administrator firmă de mobilă
Nea Ion nu cere admirație, dar o merită din plin. E mândru de tot ce a realizat, nu din orgoliu, ci pentru că a reușit acolo unde alții nici nu ar fi încercat. Icoanele sale sunt oglinzi ale sufletului, invitații la introspecție, la recunoștință, la credință. Sunt dovada vie că talentul nu are limite, iar harul nu ține cont de trup, ci de puterea inimii.