Bobotează

Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine Bobotează. Iar astăzi în Ajun mulți au participat la slujba de sfințire a apei.

Așa s-a întâmplat și la Constanța, unde zeci de credincioși au venit dis de dimineață la catedrala Arhiepiscopală pentru liturghia oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodsie. La finalul slujbei mulți dintre ei au plecat și cu sticle de apă pentru a evita aglomerația de mâine, ziua Bobotezei.

Apa a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală cu mai multe cisterne de la RAJA Constanța. 70 de tone de apă au fost descărcate în cele 14 butoaie, special aduse pentru această sărbatoare, iar apa a fost apoi sfințită de Înalt Prea Sfinția SaTeodsie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoți. La slujbă au participat zeci de credincioși, care au stat ore întregi afară încă din zorii zilei.

De cum s-a terminat slujba cei mai nerăbdători au și dat fuga la butoaie pentru a lua apa sfințită acasă. Unii veniseră pregătiți cu sticle, iar cei care nu au avut au primit recipiente din partea Arhiepiscopiei Tomisului.

Mâine, preoții și credincioșii vor pleca în procesiune pe faleza de la Cazino și vorpoposi în Portul Turistic Tomis, acolo unde, va avea loc slujba de sfințire a apelor. Conform tradiției, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci de lemn. Acestea vor fi recuperate de tinerii curajoși care vor sfida frigul și temperaturile scăzute ale apei.

Dupa slujba de mâine, opt care trase de boi vor purta apa prin oraș, iar aceasta va fi împărțită celor care nu vor reuși să ajungă la slujba de pe malul mării. Meteorologii anunță pentru mâine temperaturi de până la 12 grade celsius. Chiar și asa, în Portul Tomis va fi adusă și tradiționala cruce de gheață, care speră preoții să reziste la temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Dobrogea sub avertizare de vreme rea

Vești proaste de la meteorologi. În Dobrogea vin ninsorile, iar vântul va sufla cu putere.…