Salata cu icre de știucă, protejată de UE

Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit produs cu Indicație Geografică Protejată. Asta înseamnă că este recunoscut la nivelul Uniunii Europene și nu poate fi imitat. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs traditional iar prepararea este si ea  specifica zonei Deltei.

Cine a fost măcar o dată în Deltă sigur a gustat celebra salată cu icre de știucă, un produs tradițional, natural și extrem de gustos, în care se regăsesc deopotrivă tradiția în prelucrarea peștelui și iscusința localnicelor.

În actele oficiale ale Ministerului Agriculturii, „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea” – Indicaţie Geografică Protejată este descrisă ca o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare alb-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre în amestec cu apă minerală şi zeamă de lămâie.

Produsul finit, mai spune Ministerul se diferențiază de altele din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

La fel de gustoasa este însă și salata cu icre de crap, ambele produse fiind de altfel preferate de turiștii care ajung în Deltă.

Salata cu icre de știucă de Tulcea este al 10-lea produs românesc ce primește protecția UE. Primul a fost Magiunul de Topoloveni în 2011. Au urmat apoi pe rând Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibăneşti, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Scrumbia afumată de Dunăre, Cârnaţii de Pleşcoi, Telemeaua de Sibiu, Plăcinta dobrogeană și Caşcavalul de Săveni.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…