Sărbătoare mare astăzi pentru credincioși. Biserica ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ignatie Teoforul.
În calendarul popular este ziua în care are loc ritualul de sacrificare al porcilor pentru Crăciun sau Ignatul. Unii au furat însă startul și l-au tăiat pe grăsun încă din weekend.
În această gospodărie din Constanța porcul a fost sacrificat conform tradiției, iar mai apoi pârlit, sărat și acoperit cu o pătură pentru ca soriciul să fie moale și gustos.
Porcul a fost apoi tranșat. Carnea pentru friptura de Crăciun a fost atent aleasă, iar separat au fost puse măruntaiele pentru tobă și caltaboși și bucățelele pentru cârnați.
Iar pentru ca preparatele să aibă un gust deosebit, unele bucăți de carne ajung în afumătoare, unde se odihnesc până la Crăciun.
Puțini sunt cei care mai păstrează tradiția și sacrifică porcul chiar în ziua de ignat. Cei mai mulți îl taie pe Ghiță mult mai devreme ori pur și simplu îl cumpară tranșat fie din piețe, fie din hipermarket.