Scandal în ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța, care a avut loc astăzi de la ora 12:00, la inițiativa consilierilor din opoziție. Dezbaterile au avut loc online. Aleșii AUR, Forța Democrată și consilierul local independent, Felicia Ovanesian, au cerut anularea taxei de 200 de lei impusă constănțenilor care dețin autovehicule pentru ocuparea domeniului public și privat al Municipiului. În plus, ei au solicitat prelungirea termenului de depunere a declarațiilor pentru taxa de salubrizare până la vara. Ambele propuneri au fost respinse prin votul majoritar al consilierilor PSD și PNL.
Recent în mediul online a fost lansată o petiție pentru anularea taxei. Demersul aparține unui grup de avocați din Constanța și a strâns până astăzi peste 10.500 de semnături. În paralel, aceiași avocați dar și consilierul local Felicia Ovanesian au atacat taxa și în instanță. Consilierii din opoziție au argumentat că taxa de 200 de lei este, de fapt, o dublare mascată a tarifelor de parcare, sub forma unei obligații anuale. „Se plătește amendă dacă nu achiți. Nu e un impozit, e o taxă ascunsă”, a declarat Felicia Ovanesian, consilier independent.
Avocatul Emil Tatu, unul dintre inițiatorii petiției, a intervenit în ședința de CL, amintind că peste 10.500 de constănțeni au semnat o petiție prin care cer eliminarea acestei taxe.
„Oamenii și-au pus numele și prenumele, v-au scris clar: votați pentru cetățeni, nu împotriva lor!”, a spus Emil Tatu.
În ciuda tuturor acestor presiuni, primarul Vergil Chițac a subliniat că taxa este perfect justificată și a acuzat opoziția de ipocrizie. Acesta a refuzat orice discuție despre renunțarea la taxă.
„Nu pot să nu observ că pe dvs. nu vă interesează interesul constănțenilor. Nu vă interesează faptul că oamenii din cartierele orașului nu au pe unde să circule din cauza mașinilor parcate pe trotuare. Nu vă interesează lipsa spațiilor verzi din cartierele de blocuri. Nu vă interesează că oamenii inhalează noxele de la mașini. Este o ipocrizie că vă interesează mașinile și nu spațiile verzi. Sunteți populiști și nu vă interesează să găsiți soluții, ci doar vinovați, iar eu sunt vinovatul de serviciu”, a spus edilul în ședința publică.
Chițac a mai precizat că 80.000 de familii din Constanța dețin 105.000 de mașini, care ocupă spațiul public.
Proiectul de hotărâre nr. 126/2024, pentru eliminarea Capitolului I din Anexa 6 la HCL nr. 412/2024 privind stabilirea impozitelor și taxelor pentru anul 2025, a obținut 12 voturi pentru, 8 împotrivă și 7 abțineri, insuficiente pentru ca taxa de 200 de lei să fie anulată. Printre voturile pentru eliminarea taxei s-a numărat și cel al consilierului PSD Cristina Roman.
Opoziția a mai propus, tot în ședința extraordinară de astăzi, prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor privind taxa de salubrizare până pe 30 iunie. Proiectul a fost și el respins.
„Mi se pare incredibil. Nu ar fi avut niciun impact financiar, dar ar fi ajutat niște oameni să nu mai stea ore în șir la cozi”, a comentat Florin Cocargeanu, consilier USR.
„Lăsăm interesul cetățenilor la o parte și facem politică. Ar trebui să lăsăm politica acasă”, a adăugat Ovidiu Cupșa, consilier AUR.
În această după amiază SPIT Constanța a anunțat că termenul pentru depunerea declarațiilor prin care își actualizează datele referitoare la taxa de salubrizare se prelungește până la 30 aprilie. Termenul inițial stabilit prin Hotărâre de consiliu local era 31 martie.
“Termenul de 31 martie 2025, instituit pentru depunerea declarației de impunere pentru stabilirea taxei de salubrizare pentru anul 2025, are drept scop actualizarea datelor înregistrate în evidențele fiscale, cu privire la numărul de persoane beneficiare ale serviciului de salubrizare. Indiferent că se depune declarația până pe 31 martie sau 30 aprilie, nu se vor da sancțiuni, în afară de accesoriile care decurg din neplata taxeii de salurbizare“, a declarat Cristina Aldea, director executiv SPIT Constanța, în ședința de astăzi.
Potrivit SPIT Constanța, declarațiile pentru taxa de salubrizate pot fi completate și online, prin platforma e-Tax, trimise pe e-mail sau depuse direct la ghișee, fără programare. Regulamentul și formularele sunt disponibile pe site-ul oficial spit-ct.ro. . Pentru anul 2025, taxa de salubrizare în Constanța a fost stabilită la 20 de lei pe persoană pe lună pentru utilizatorii casnici. Asta înseamnă că o familie cu doi copii va plăti 960 de lei pe an. Pentru utilizatorii non-casnici, taxa s-a majorat de trei ori față de cea pentru utilizatorii casnici, ajungând la 60 de lei pe lună și 720 pe an.