Tratatul „Cer deschis”, subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a „promova încrederea şi previzibilitatea” activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
Rusia a anunţat vineru, retragerea sa din tratat, cu câteva zile înaintea depunerii jurământului de către noul preşedinte american Joe Biden.
Moscova şi-a justificat decizia prin obstacole puse funcţionării sale prin retragerea SUA, anunţată în mai şi devenită efectivă la 22 noiembrie 2020.
NATO a „luat notă de intenţia declarată a Rusiei de a se retrage din tratatul Cer deschis” şi a reiterat „ataşamentul aliaţilor faţă de un control al armamentelor, dezarmării şi neproliferării eficiente la nivel internaţional, esenţiale pentru securitatea noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei.
Intrat în vigoare în 2002, tratatul „Cer deschis” cuprindea 35 de ţări, între care SUA şi Rusia, care s-au acuzat reciproc de încălcarea pactului.
Documentul oferea fiecărei ţări semnatare „dreptul de efectua şi obligaţia de a accepta zboruri de observare deasupra teritoriului său”.
O Comisie consultativă (CCCO) este responsabilă de monitorizarea respectării tratatului, întrunindu-se lunar la sediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din Viena.
Decizia Rusiei este ultima lovitură dată tratatului, constituind un eşec pentru secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şi pentru UE, care au cerut preşedintelui american aflat la final de mandat Donald Trump să-şi revizuiască decizia, iar Rusiei să îşi onoreze obligaţiile, comentează publicaţia canadiană.
Europenii vor pierde informaţii importante, deoarece majoritatea nu au sateliţi de recunoaştere, potrivit La Presse.
Tratatul „Cer deschis” permite efectuarea de zboruri de observare comune şi neînarmate deasupra teritoriilor statelor semnatare şi luarea de imagini cu ajutorul unor senzori cu termoviziune şi imagini radar. Toate statele părţi ale tratatului pot să solicite imagini cu zboruri efectuate de celelalte.
În timpul survolurilor, reprezentanţii statului observator şi ai statului observat pot să stea împreună în acelaşi avion.
Numărul de survoluri sunt negociate în fiecare an şi trebuie efectuate de avioane desemnate. Pentru Statele Unite, acestea erau Boeing OC-135 echipate cu un scaner în infraroşu, radar cu diafragmă sintetică şi senzori video.
Un preaviz de cel puţin 72 de ore este dat statului care urmează să fie survolat. Un plan de misiune trebuie furnizat cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea zborului, iar statul al cărui teritoriu este survolat poate propune modificări.
Tratatul precizează, de asemenea, aerodromurile de plecare şi de sosire pentru survoluri, punctele de intrare şi de ieşire ale statul survolat şi chiar aerodromurile de realimentare. Rusia şi Statele Unite au fiecare patru aerodromuri în cadrul „Cer deschis”.
Tratatul „Cerul deschis’ este al doilea tratat major de dezarmare încheiat între SUA şi Rusia denunţat de Donald Trump, după Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Moscova în 1988.
Aliaţii continuă să se consulte îndeaproape cu privire la viitorul controlul armamentelor. Rămânem deschişi dialogului în cadrul Consiliului NATO-Rusia privind reducerea riscurilor şi cu privire la transparenţă”, a asigurat NATO vineri.