miercuri, 26 martie, 2025
Home DOTTO News Schimbările de climă lovesc recoltele de pe litoral: Caise și piersici mai scumpe anul acesta

Schimbările de climă lovesc recoltele de pe litoral: Caise și piersici mai scumpe anul acesta

de Redacția Dotto

Constănțenii vor mânca anul acesta caise și piersici mai scumpe. Schimbările bruște de temperatură, inclusiv episoadele de îngheț, au distrus peste 50% din livezile de pe litoral. Fermierii taie masiv crengile uscate pentru a salva ce se mai poate, dar recolta este deja compromisă. Spun că pe tabare vom găsi la vară mai puține fructe românești și prețuri mai mari.

Ploile abundente și schimbările bruște de temperatură au distrus 40 de hectare de caiși și piersici în Valul lui Traian, iar în alte zone de pe litoral, livezile sunt aproape complet compromise. Caișii, piersicii, nectarinele și migdalii sunt cele mai afectate culturi. Fermierii vorbesc deja despre o recoltă slabă, prețuri mai mari și o piață dominată de importuri.

„In momentul in care pomul in primavara incepe sa intre in vegetatie, incepe sa asimileze umiditate. Mugurii incep sa se umfle in momentul in care vin temperaturile cu minus, stim cu totii, apa ingheata sparge peretele celular si atuncea omoara tot.”

Alexandru Opriţa – expert in pomicultură

„Caisul este inflorit cam 2o % ceea ce este o mare problema pentru noi . De obicei caisul înflorește dupa 15 aprilie. Am avut temperaturi repetate de + 2o °C trei zile, pomii au plecat in vegetatie dupa care acum doua saptamani am avut temperaturi de – 15 °C. Si-atunci, o parte din mugurii de rod au fost afectati, deci au murit au fost afectati cam 5o% din muguri”

Ion Caplan – pomicultor

Pentru a evita pierderea totală a recoltei, fermierii din județul Constanța au trecut la măsuri drastice. Au început să taie pomii afectați, îngrijind cu atenție fiecare creangă care mai poate rodi.

Fenomentul se vede cel mai bine pe creanga copacului. Pe-aceasta ramurica, de exemplu, sunt muguri de culoare rosu-deschis. Din fiecare va iesi un fruct. Pe aceeasi creanga sunt muguri de culoare neagra, ceea ce înseamnă că nimic nu va rodi.

„Productia de piersic si cais la soiurile timpurii a fost compromisa peste 5o% din productie este compromisa iar pericolul nu s-a terminat deoarece pina in luna aprilie-mai putem avea brume si temperaturi scazute”

George Lamureanu – pomicultor

În alte zone din județ, caișii și piersicii sunt complet afectați, iar fermierii privesc neputincioși dezastrul din livezi. Mulți dintre ei cred că vremea extremă nu mai este doar o întâmplare, ci semnul unei schimbări climatice majore, care le amenință viitorul.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult