O scoala aflata la aproape 100 de kilometri de Constanța face concurență seriosă oricărei unități de învățământ cu pretenții de la oraș. Are dotări de ultimă generație iar abandonul școlar este aproape de zero.
Directoarea școlii merge din casă în casă și îi convinge pe părinți să își lase copiii la școală, iar pe elevii care lipsesc nejustificat îi caută inclusiv cu ajutorul rețelelor de socializare pentru a-i aduce înapoi în bănci.
Școala Gimnazială are 216 elevi, număr în care sunt incluși și cei de la grădiniță. Din ianuarie, unitate de învățământ a fost preluată de o tânără directoare, care și-a propus să demonstreze că și la sat se poate face școală, la fel de bine ca la oraș. Și se pare că și reușește. A câștigat atenția și încrederea copiilor care abia așteaptă să ajungă la cursuri.
Încă de când a câștigat prin concurs postul de director al școlii, Mirabela Lojniță a avut o singură propritate. Să încerce să reducă la zero abandonul școlar.
Familia Munteanu este dovada clară că atunci când vrei, poți. Profesoara a reușit să îi convingă pe părinți să își lase fiica la școală și face demersuri să îi convingă să ofere aceeași șansă și fiului lor cel mare.
Profesoara îi vizitează constant pe copii acasă. Atunci când unii lipsesc, încearcă să îi găsească și apelează chiar și la rețelele de socializare pentru a lua legătura cu ei.
Profesoara se laudă că a reușit să reducă abandonul școlar aproape de zero, dar și cu dotările pe care le are școala. Elevii învață cu ajutorul videoproiectoarelor, și al tablelor inteligente. Au căldură în ficare clasă și sistem de supraveghere video tot timpul.
La nivel național, Ministerul Educației a lansat și Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat prin PNRR. Acesta urmărește creșterea participării la educație a elevilor din unitățile de învățământ. Cel puțin 2.500 de școli și licee vor fi sprijinite cu până la 200.000 de euro. Din listă fac parte și peste 40 de unități de învățământ din județul Constanța.