Scumpirea energiei îi afectează și pe cei cu mașini electrice. Cât costă un plin la un astfel de vehicul

Reducerea plafonului până la care prețul energiei va fi compensat și costurile uriașe pentru depășiri pot fi o problemă pentru cei care dețin mașini electrice și vor să le încarce acasă.

Operațiunea consumă între 150 și 200 de kilowați pe lună, în timp ce limita până la care facturile sunt compensate este 255 de kilowați.

Șoferii pot ieși mai ieftin dacă merg la stațiile de încărcare publice, care taxează cu aproximativ 2 lei kilowatul. O mașină complet electrică are un consum mediu de 25 de kw la suta de km. La o estimare de 1.000 km lunar, proprietarul are nevoie de 250 de kw. Dacă îi adaugă la factura de curent, îi scad șansele să se încadreze în plafon.

Doar cei care au un consum mediu lunar de până la 255 de kWh vor mai plăti preț plafonat. Concret, vor achita în continuare 68 de bani dacă se încadrează în 100 kwh pe lună sau 80 de bani, dacă au un consum între 100 și 255 kWh.

La un consum de până la 300 kw, diferențiat de la 255 este taxat cu tariful din contract, iar dacă depășim 300 kw, vom plăti prețul întreg pe tot consumul.

Vânzările de mașini electrice au crescut anul acesta cu peste 400%

Costin Giurgea: ”Costul se va duce mai aproape de ceea ce poți să obții la o mașină cu combustie internă. În mod sigur suntem într-un moment acum în care visul nostru să mergem gratis cu mașinile electrice începe din ce în ce mai mult să fie spulberat, pentru că era complet nesustenabil să îți cumperi o mașină electrică și mergi cu ea aproape gratis. OK, este în continuare mai ieftin să utilizezi o mașină electrică, dar probabil acest ieftin se va apropia din ce în ce mai mult de consumul decent sau mic al unei mașini cu combustie internă”.

O variantă de reducere a consumului casnic ar fi stațiile publice, unde costul unui kilowat este între 2 lei și 2,5 lei. Însă nu sunt suficiente, iar șoferii stau de obicei la coadă.

Soluția cea mai ieftină este încărcarea acasă, dacă aveți panouri solare. Numai în prima jumătate a anului, vânzările pentru autoturismele electrice au crescut cu peste 400 de procente și cu 120% în cazul celor hybrid plug-in. 

Sursa: Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Intrare liberă la muzee de 1 iunie

Intrare liberă la muzee de 1 iunie. Toate obiectivele Muzeului de Istorie Națională și Arh…