război

La Constanța se renovează adăposturile de război. Posibilitatea izbucnirii unui conflict în Ucraina a pus pe jar autoritățile de la malul mării, care au început să pregătească toate adăposturile subterane, care ar proteja populația, în caz de bombardament aerian.

Se lucrează intens deja la consolidarea pereților acestora, dotarea lor cu instalații de aer, apa și grupuri sanitare. În caz de necesitate, un singur adăpost poate găzdui până la 200 de oameni.

Folosite în ultimi ani ca spații de depozitare pentru proviziile de iarnă, adăposturile de protecție civilă redevin încet, dar sigur ceea ce ar fi trebuit să fie de la bun început: spații sigure, în care populația să se poată adăposti în caz de război.

Construite în jurul anilor 70, adăposturile locale de apărare sunt în majoritatea lor deja deteriorate, astfel că renovarea lor era mai mult decat necesară, mai ales în contextul geopolitic actual, în care Rusia amenință să invadeze Ucraina.

Adăsposturile sunt prevăzute cu ieșiri speciale pentru cazul în care blocul ar fi bombardat și tuneluri luni de 20 de metri care fac legătura cu străzile învecinate, care sunt cunoscute ca guri de lup. Constanţa are 64 de adaposturi antiaeriene pentru protectia populatiei, iar Primăria le va verifica zilele acestea pe toate. Unde este nevoie se fac lucrări de reparații, se înlocuiește instalația electrică, se montează obiecte sanitare noi, se refac scurgerile și se înlocuiesc ușile.

Blocurile cu adăpost pentru bombardament au câte un semn distinct la fiecare scară: un triunghi albastru pe fondul unui pătrat portocaliu. Oamenii ar trebuie să se orienteze după ele și să-și caute salvarea în caz de pericol.

Cu ani în urmă și proprietarii caselor cu etaj erau obligați să construiască și o pivniță mare, care să servească drept adăpost.

Adăposturile au dimensiuni diferite, de la 48 până la 220 mp. Avantajul principal al acestor tipuri de adăposturi îl reprezintă grosimea pereţilor, construiţi astfel încât să facă faţă atacurilor aeriene.

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…