17.000 de oameni pot adăposi cele 114 buncărele antiaeriene publice și private din Constanța. Nu toate pot fi însă folosite imediat.
Parte din ele au nevoie de reparații capitale. Instalațiile electrice și sanitare sunt învechite, iar pereții au nevoie de consolidare. Iar acestea nu ar fi singurele probleme. Jumătate dintre bunăre nu au sisteme de ventilație funcționale. Primăria caută acum constructori care să le renoveze și a dat startul unei licitații.
În contextul războiului din Ucraina, autoritățile constănțene iau măsuri pentru siguranța populației, drept pentru care Primăria a lansat o licitație în urma căreia să se găsească constructorul care să pună la punct cele 6 buncăre total nefuncționale. Avantajul unor astfel de construcții îl reprezintă grosimea pereților construiți astfel încât să facă față atacurilor antiaeriene.
Cele 6 buncăre vor necesita reparații la instalația sanitară și electrică, vor fi renovate, reabilitate și aduse la stadiul celorlalte adăposturi din oraș, care dețin grupuri sanitare, sistem de ventilație și ieșiri de salvare.
Constănțenii sunt speriați de gândul că ar putea ajunge să folosească adăposturile de protecție civilă ale orașului. Deși spun că nu au încredere în siguranța pe care o pot oferi aceste buncăre vechi, în caz de necesitate s-ar adăposti în ele.
Data limită până la care pot fi depuse oferte pe site-ul Primăriei este 11 martie, pentru ca mai apoi, constructorul care va câștiga licitația să înceapă renovarea celor 6 buncăre.