Senini în dialog   

Protestele din marile orașe ale țării față de restricțiile impuse de autoritați, ne arată încă odată, dacă mai era nevoie, nivelul de oboseală pandemică la care am ajuns după un an de molimă planetară. Imaginea unei lumi scoasă din țâțâni e prezentată în fiecare seară la știri și comentată cu argumente sau nu.

Există manipulări, declarații nefondate, critici acerbe și răutăți din partea celor care spun că planul de măsuri, scris pe genunchii puși mereu în slujba țării, a intrat în vigoare. Se pare că nu mai suportăm opresiunea și vrem să dăm de pereți cu cei care trasează reguli, deși lumea ne cunoaște ca pe un un popor blînd de felul nostru, sedentar și în armonie cu natura. Faptul că nu prea ne place să respectăm un set de reguli nu e ceva nou, s-a văzut la săritul peste rând la vaccinare asta, însă acum vorbim de o revoltă care se consumă în stradă. Revoltă din care mulți pot înțelege că trăim într-un spațiu infectat de aburii conspirației, așa cum ne arată și sutele de filme și cărți care pornesc de la un complot, o ticluire sau un plan diabolic.

Am văzut și prin Europa scandal pe străzi, cauciucuri incendiate, urlete, spargeri de vitrine și războaie cu jandarmii  și poliția, în plină pandemie, care nu sunt altceva decât niște veritabile radiografii ale pierderii și explorări ale suferinței. Lumea este supărată pe închiderea restaurantelor și purtarea măștilor în afara locuinței, chestiuni care ne înscriu și pe noi în corul planetar de bombăneli. Să urli în fața unui spital că medicii sunt asasini, denotă o mentalitate aflată în paragină în care suflă vînt de cimitir. Vinovați de tot ce se întâmplă de data asta, nu sunt medicii și nici cei care fac regulile sanitare, așa bune sau proaste cum sunt ele.

Există clientelism dar și povești sinistre din spitale, pe care presa le face publice, însă aceste proteste scot în evidență cetățeanul înnegurat, sătul de restricții și bântuit de spaime. Nimic altceva! Nu este o situație în care dușmanul se identifică în stradă, urlând la geamul secției ATI, pe ideea că suntem senini și liberi în dialog. Virusul nu va suferi o cădere nervoasă și nici nu va avea un atac fatal de panică. Este nevoie de disciplină și coerență în respectarea unor reguli sanitare, altfel molima va ajunge la un nivel foarte ridicat de bulversare a ființei. Au dreptate cei care spun că anumite guverne din Europa, și-au permis să se întoarcă la restricțiile de la începutul pandemiei, dar acestea sunt obligatorii dacă vrem să se risipească mai repede plumbul din suflet și informările zilnice despre infectări și morți de la ora 13.

Sigur că Europa la ora aceasta, nu prea mai este un continent liber, dar asta și pentru că popoarele care o alcătuiesc nu vor să învețe unele de la altele și nici nu prea discută între ele la ceas de seară. Asta pentru că probabil concentrarea este maximă, atunci când vine vorba să ne luăm banii unii altora și poate dozele de vaccin. Și asta în timp ce ne hărțuim în stradă pe chestii mici, împăcați cu ideea că decât într-un loc în care zac de decenii crucile inscripționate cu vopsea albă, sau prin cotloanele depresiei, mai bine vocali, zgomotoși, atotștiutori și foarte mîndri – poziționați în aceeași realitate pe care am driblat-o și ieri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Liga I: Farul Constanţa – Mioveni 2-1

Farul s-a impus cu 2-1 ! Golul victoriei a fost reușit de Andrei Ciobanu, în min.90+2, iar…