Înalta Curte de Casație și Justiție a decis astăzi că obligativitatea purtării măștii în exterior pe teritoriul României, măsură decisă de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), este legală.
Curtea Supremă a admis recursul DSU față de o decizie a Curții de Apel.
Masca de protecție este obligatorie în spațiile deschise din județul Constanța, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Curtea Supremă a admis recursul declarat de Departamentul pentru Situații de Urgență, împotriva deciziei Curții de Apel București, care a decis anularea ordinului lui Raed Arafat privind obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis marți că măsura privind obligativitatea purtării măștii în sparții deschise este legală. Hotărârea a fost pronunțată într-un dosar deschis de o avocată din Constanța care a contestat decizia Departamentului pentru Situații de Urgență.
În 23 decembrie, în acest proces intentat DSU de către o avocată din Constanța, Curtea de Apel Bucureşti a decis eliminarea obligativității purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, măsură prevăzută într-un ordin de instituire a carantinei în Constanţa.
Prin acestă decizie, Curtea de Apel a eliminat prevederile din Ordinul șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise. Prin acest ordin a fost prelungită carantina la Constanța, din 18 decembrie până în 1 ianuarie. Decizia Curții de Apel a fost atacată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Hotărârea este definitivă.
Minuta ședinței:
7332/2/2020 – Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei nr. 1454 din data de 23 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată cu privire la cererea completatoare formulată de reclamanta Ion Minodora şi, rejudecând:
Admite excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu.
Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 05 ianuarie 2021.