marți, 16 iulie, 2024
Home DOTTO News Serviciul militar redevine obligatoriu

Serviciul militar redevine obligatoriu

de Andreea Bălan
kabul

Serviciul militar ar putea redeveni obligatoriu, în România. În cazul decretării stării de război, mobilizare sau asediu, serviciul militar redevine obligatoriu pentru bărbații cu vârste între 20 şi 35 de ani. Cei care refuză pot face închisoare.

Deși serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin lege încă din 2007, autoritățile vor putea mobiliza rezerviști de orice fel. Mă refer aici la cele câteva mii de militari rezervişti voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani care au contracte cu MApN şi sunt plătiţi chiar dacă stau acasă cu 30 la sută din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat. Ei trebuie să se prezinte imediat la unităţile militare de care aparţin. Baza Armatei Române constă în cei aprox. 60.000 de rezerviști care şi-au efectuat stagiul militar înainte de suspendarea acestuia şi sunt în posesia unui livret militar. Foarte important este faptul că persoana care refuză să se supună ordinului va suporta consecinţele Codului Penal, care prevede închisoare de la 2 la 7 ani. De precizat este şi că obligaţia de a se prezenta la unităţile militare desemnate revine numai rezerviştilor care au până în 55 de ani, vârsta până la care sunt menţinuţi în evidenţele militarilor în rezervă.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult