Cele mai vechi șine de cale ferată din Portul Constanța au fost scoase din uz. Acestea sunt vechi de un secol și au fost construite la începutul anilor 1900, în Austro-Ungaria și în Regatul României, la Uzina Reșița.
Șinele vechi de un secol vor fi înlocuite în cadrul unui proiect susținut de Guvern, care prevede reconstruirea a 43 de kilometri de cale ferată în Portul Constanța. Lucrările au început anul trecut și ar trebui să se încheie în toamna acestui an. Potrivit oficialilor portuari, această schimbare era necesară deoarece sinele vechi nu mai îndeplineau standardele de siguranță și performanță necesare pentru transportul mărfurilor, care a atins un nivel record după începerea războiului din Ucraina.
Deși această schimbare va duce la unele restricții temporare, oficialii portuari sunt optimiști că lucrările vor fi finalizate la timp, pentru a permite reluarea transportului în mod normal.
În Port au fost găsite șine de cale ferată, din anii 1913, 1915 dar și din 1939. Șinele de la începutul anului 1900 făceau legătura către silozurile de cereale, care au fost construite de inginerul Anghel Saligny în anul 1909. La inaugurarea celor trei silozuri a participat inclusiv Regele Carol Anghel Saligny, întemeietorul școlii inginerești în domeniul construcțiilor din România, a realizat multe proiecte în Portul Constanța, între care și tunelul care îi poartă numele.
Alte linii ferate vechi din Portul Constanța sunt cele de la Gara Maritimă, inaugurată în anul 1934. Și Tunelul Palas sau Carol I cum se numea inițial, proiectat în anul 1902 de către Anghel Saligny, a avut șine de cale ferată construite la începutul anilor 1900.