duminică, 21 iulie, 2024
Home Externe Sisteme de supraveghere video rusești în Ucraina: Un pericol pentru securitatea națională

Sisteme de supraveghere video rusești în Ucraina: Un pericol pentru securitatea națională

de Redacția Dotto
Just a surveillance camera in the street.

Mii de sisteme de supraveghere video rusești, utilizate de orașele ucrainene, în proiectele de infrastructură, companii private și gospodării obișnuite, pot redirecționa imagini către servere din Moscova deținute de armata rusă. Serviciul pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina a avertizat că aceste sisteme, cunoscute sub numele de TRASSIR și vândute de firma DSSL din Moscova, prezintă o amenințare la adresa securității.

Experți tehnici, inclusiv un specialist TRASSIR și un fost ofițer superior al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), au confirmat această evaluare. Specialiștii în securitatea informațiilor avertizează că, în cazul amplasării camerelor pe infrastructuri critice, există riscul ca informațiile să ajungă în Rusia și să fie utilizate în scopuri militare.

Serhiy Denysenko, director executiv al Laboratorului de Informatică al CyberLab, o companie ucraineană de securitate informațională, a declarat: „Dacă această cameră ar fi amplasată pe o infrastructură critică, s-ar putea pune problema a ceea ce văd angajații de pe cealaltă parte și cum folosesc aceste informații în scopuri militare.

TRASSIR a fost implementat în locații „sensibile”, precum centrala nucleară Chernobyl, ocupată de forțele rusești la începutul invaziei. Alte locații includ Autoritatea Porturilor Maritime Ucrainene și Serviciul de Căutare și Salvare Maritimă în orașul portuar Odesa. Achizițiile au avut loc atât înainte, cât și după ocuparea Crimeei și declanșarea războiului în regiunea Donbas în 2014.

Deși guvernul ucrainean nu a emis încă un comunicat cu privire la utilizarea sistemelor TRASSIR, ministrul Afacerilor Interne, Ihor Klymenko, a promis o „verificare temeinică” după ce Schemes a publicat rezultatele investigației. Klymenko a subliniat că este inacceptabil ca orice cameră să poată transmite informații, în special în timp de război, către orice țară străină.

Cu blocarea accesului la serverele TRASSIR din Rusia, Kyiv încearcă să contracareze potențialele riscuri de securitate. Cu toate acestea, experții în securitatea digitală susțin că sistemele TRASSIR pot încă să acceseze aceste servere prin rețele private virtuale (VPN), larg utilizate în Ucraina.

Amenințarea sistemelor de supraveghere video TRASSIR în Ucraina subliniază vulnerabilitățile din era digitală și necesitatea unor măsuri ferme pentru protecția securității naționale. În contextul tensiunilor geopolitice actuale, este esențial ca autoritățile ucrainene să abordeze această problemă cu seriozitate și să implementeze soluții adecvate pentru a proteja informațiile și infrastructurile critice.

Sursă: Radio Europa Liberă

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult