marți, 21 ianuarie, 2025
Home Actualitate Situri arheologice din Constanța în Era Digitalizării

Situri arheologice din Constanța în Era Digitalizării

de Redacția Dotto

Mai multe situri arheologice din județul Constanța vor fi digitalizate prin proiectul internațional ”Descoperirea trecutului în 3D”.

Prin folosirea tehnologiei digitale, vor fi create reproduceri detaliate și interactive ale site-urilor istorice, care vor permite cercetătorilor, studenților și publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine patrimoniul cultural arheologic si istoric.  Vor fi digitalizate: Cetatea Tropaeum Traiani, Monumentul triumfal „Tropaeum Traiani” și site-ul arheologic „Cetatea Histria”.

Creatorii digitali vor folosi fotogrametria și imagistica aeriană, utilizând echipamente de înaltă calitate și programe de calculator de ultimă generație pentru procesarea datelor obținute.  Proiectul digitalizarii siturilor arheologice aparține Institutului Național al Patrimoniului, iar partenerul cu care va lucra la acest proiect este compania americana de Global Digital Heritage.

Costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de americani, iar perioada de lucru se va încheia pe 6 noiembrie.

Transmitem mai jos comunicatul integral al Muzelui Național de Istorie și Arheologie Constanța:

Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Direcția Patrimoniu Digital, anunță o serie de activități până pe 6 noiembrie 2023, dedicate conservării digitale a patrimoniului cultural alături de Global Digital Heritage (GDH).

Activitățile se desfășoară în baza unui parteneriat pe mai mulți ani între INP și GDH.

Costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de GDH.

Global Digital Heritage este o organizație non-profit cu sediul în Florida, SUA

(https://globaldigitalheritage.org/) care se concentrează pe documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric folosind tehnologie digitală. Ei utilizează diverse tehnologii precum scanarea laser, fotogrammetrie și fotografiere 3D pentru a crea modele digitale ale siturilor arheologice și a altor obiecte istorice și culturale.

Scopul principal al Global Digital Heritage, la care aderă și Institutul Național al Patrimoniului, este de a prezerva aceste informații digitale pentru generațiile viitoare și de a le face disponibile publicului larg. Prin folosirea tehnologiei digitale, ei pot crea reproduceri detaliate și interactive ale siturilor istorice, permițând cercetătorilor, studenților și publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine patrimoniul cultural.

Activitățile vor avea loc până pe 6 noiembrie, se vor desfășura în județele Dâmbovița și Constanța și vor include următoarele obiective:

Târgoviște, județul Dâmbovița: Curtea Domnească din Târgoviște, Ruinele Casei Domnești a lui Vlad Dracul, Turnul Chindiei, Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” Adamclisi, județul Constanța: Cetatea Tropaeum Traiani, Monumentul triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi Istria, jud. Constanța: Situl arheologic „Cetatea Histria”.

Această inițiativă este destinată atât cercetătorilor, studenților și specialiștilor în domeniul patrimoniului cultural, cât și publicului larg interesat de trecutul nostru istoric și cultural.

Prin intermediul tehnologiilor precum fotogrammetria și imagistica aeriană, utilizând echipamente de înaltă calitate și software-uri de ultimă generație pentru procesarea datelor obținute, Global Digital Heritage și Institutul Național al Patrimoniului vor crea modele 3D detaliate ale obiectivelor culturale vizate, permițând publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine această moștenire culturală.

Institutul Național al Patrimoniului își continuă angajamentul de a face trecutul mai accesibil, implicându-se continuu în activități și proiecte cu scopul conservării, protejării, cercetării și promovării patrimoniului cultural și istoric al României.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult