Nici păsările cerului nu mai sunt în siguranță. Un exemplar rar de gâscă cu gât roșu, care a zburat 4000 de km din Kazahstan, pană în Delta Dunarii a fost împușcat de braconieri.
Pasarea făcea parte dintr-un lot monitorizat de ornitologii din zece țări. Specialiștii i-au găsit numai emițătorul și inelul de marcaj de la picior. Este al cincilea emițător depistat în felul acesta.
Gâscanul dispărut fără urmă a sosit în România pe 18 decembrie și a fost monitorizat pe computer până la aterizarea pe lacul Razim Sinoe.
După câteva zile, la ora 8 dimineața emițătorul a început să transmită din același punct, fapt care a alertat echipa de proiect. După ore de căutări biologii au găsit câteva pene din aripă, transmițătorul și inelul metalic de la Institutul de Zoologie din Kazahstan. Gâsca cu gât roșu este una din cele mai amenințate specii de gâscă la nivel mondial. Cuibărește în zona arctică a Rusiei și iernează de-a lungul coastelor nordice și vestice ale Mării Negre.
Ornitologii care monitorizau pasarea au găsit bridele de silicon care fixau emițătorul de corpul ei tăiate in segmente egale, ceea ce indica un singur fapt: că a fost mâna unui vânător. Dacă pasărea ar fi fost atacată de animal, bridele ar fi fost rupte sau mușcate, nicidecum segmentate egal.
Gâsca cu gât roșu este ocrotită în toate țările de pe ruta de migrație. Braconierii nu țin însă cont de nicio regulă.
În ultimii ani păsările au zburat haotic, speriate de campurile de eoliene sau omorate de pesticidele folosite pe câmpurile de culturi agricole.