HomeExternePolitică externăSpionajul rus a spart serverele Trezoreriei SUA
Politică externă - luni 14 decembrie 2020

Spionajul rus a spart serverele Trezoreriei SUA

Presa americană susține că spionajul rus este cel care a spart serverele Trezoreriei, al Departamentului pentru Comerț, ale altor agenții guvernamentale din SUA și din alte țări partenere, într-o acțiune de durată ale cărei efecte încă sunt evaluate.

Breșa de securitate a fost considerată atât de gravă încât a determinat reunirea de urgență, sâmbătă, a Consiliului de Securitate Națională, a informat Reuters.

Washington Post arată că responsabile de atacuri sunt grupările de hackeri cunoscute sub denumirile APT29 sau Cozy Bear, în spatele cărora este de fapt SVR (Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse). Aceștia au reușit să penetreze SolarWinds, o companie de securitate cibernetică din Texas, responsabilă de identificarea erorilor și a altor probleme care pot apărea la un moment dat în funcționarea rețelelor guvernamentale și ale altor companii. Însă acest instrument are un “acces administrativ” profund la funcțiile de bază ale unei rețele și, implicit, și spionii ruși au avut acest acces.

Potrivit sursei citate, SolarWinds este utilizat de peste 300 de mii de organizații din întreaga lume, incluzând toate cele cinci ramuri ale Armatei SUA, Pentagonul, Departamentul de Stat, Departamentul de Justiție, NASA, Biroul executiv al președintelui și Agenția Națională de Securitate.

Analiștii cred că această vulnerabilitate a scos la iveală “o campanie globală de spionaj, care se întinde pe luni de zile”, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Washington Post.

Ambasada Rusiei la Washington a declarat că acuzaţiile recente potrivit cărora hackeri susţinuţi de statul rus au comis atacuri cibernetice împotriva guvernului SUA sunt „nefondate”, informează luni DPA.

Rusia nu desfăşoară operaţiuni ofensive în domeniul cibernetic„, afirmă Ambasada Rusiei într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

Activităţile rău intenţionate din spaţiul informaţional contrazic principiile politicii externe ruseşti, interesele naţionale şi înţelegerea noastră a relaţiilor interstatale„, se spune în comunicat.

Ambasada precizează că guvernul rus nu a primit niciun răspuns din partea Statelor Unite la iniţiativele recente de angajare într-un „dialog constructiv şi egal” asupra chestiunilor de securitate cibernetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

Schimbarea de la Washington produce efecte la Moscova?

Tratatul „Cer deschis”, subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a…