Spioni ruşi, sub acoperirea unor diplomaţi
HomeExternePolitică externăSpioni ruşi, sub acoperirea unor diplomaţi, expulzaţi
Politică externă - joi 10 decembrie 2020

Spioni ruşi, sub acoperirea unor diplomaţi, expulzaţi

Autorităţile olandeze au expulzat doi diplomaţi ruşi, în urma descoperirii unei reţele de spionaj în Olanda, a anunţat joi serviciul olandez de informaţii (AIVD), relateaza AFP.

Cei doi cetăţeni ruşi lucrează în cadrul serviciilor ruse de informaţii externe SVR şi erau acreditaţi în Olanda în calitate de diplomaţi, precizează într-un comunicat AIVD.

Protejăm interesele strategice ale ţării noastre prin colectarea informaţiilor şi folosirea acestor informaţii pentru a expune spionajul„, a spus directorul general al AIVD, Erik Akerboom. „în acest fel putem perturba aceste încercări de spionaj, aşa cum am făcut aici.”

Relaţiile olandez-ruse au fost extrem de tensionate în ultimii ani. Cele două ţări s-au confruntat cu privire la investigaţia privind doborarea din 2014 a zborului 17 al Malaysia Airlines privind estul Ucrainei devastat de conflicte.

Olanda a declarat că Rusia răspunde în mod legal de doborarea avionului, care a ucis toţi cei 298 de pasageri şi echipaj pe zborul Amsterdam-Kuala Lumpur. Procurorii spun că avionul de pasageri a fost doborat cu o rachetă Buk care a fost transportată în Ucraina de la o baza militară rusă. Moscova a negat întotdeauna implicarea.

Anunţul olandez a venit la doar o zi după ce procurorii danezi au declarat că un cetăţean rus care locuieşte în Danemarca a fost acuzat de spionaj pentru că ar fi furnizat informaţii despre tehnologia energetică daneză, printre altele, unui serviciu de informaţii rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

Navalnîi critică Twitter după ce a șters contul lui Trump: „Eu primesc zilnic amenințări cu moartea și Twitter nu a blocat pe nimeni”