Spitalul de Pediatrie Constanța

După 30 de ani de așteptare, Constanța ar putea avea, în sfârșit, un Spital de stat pentru Copii. Clădirea urmează să fie ridicată pe amplasamentul fostului Spital Universitar CF din Palas, va avea 70 de paturi, unitate de primiri urgență, sală de operații, dar și un laborator.

Primăria Constanța a emis deja certificatele de urbanism pentru acest proiect, iar medicii mai așteaptă undă verde de la Compania Națională de Investiții.

Fără uși și ferestre, cu acoperișul pe jumătate și pereții crăpați, fostul Spital Universitar CF a căzut în ultimii ani pradă hoților, care au furat până și balustrada scării interioare. Astăzi clădirea este un adevărat pericol pentru cei care se aventurează în interior. Tencuiala poate cădea oricând, la fel și plafoanele. Situația s-au putea schimba însă în curând, iar în locul acestei ruine ar putea fi ridicat un spital dedicat copiilor.

Direcţia de Sănătate Publică, cea care administrează clădirea pe care a preluat-o de la Ministerul Sănătății, a făcut primii pași pentru ridicarea spitalului. Lucrurile se mișcă însă greu. Compania Națională de Investiții nu a dat încă undă verde proiectului, deși documentația a fost depusă încă din 2019, iar Primăria Constanța a emis abia recent Certificatul de Urbanism pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea unității medicale. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, ne îndeamnă însă să avem încredere. Proiectul se va realiza.

Constănțenii așteaptă această investiție de 30 de ani. În prezent, în tot județul există o sigură secție de pediatrie; cea de la Spitalul Județean Constanța. Aici sunt însă numai 90 de paturi, mult sub necesar, mai ales că secția deservește și județul Tulcea.

Costurile pentru ridicarea și dotarea clădirii nu au fost încă estimate, însă autoritățile dau asigurări că țin permanent legătura cu managerii spitalelor de pediatrie din București pentru a se asigura că la Constanța va fi ridicat cel mai bine dotat spital din regiune.

Check Also

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: avertisment pentru Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: decizii ferme pentru menținerea ordinii și lin…