Peste100.000 de elevi încep anul de învățământ la Constanța în cele 510 unități școlare din județ.
Mai multe școli din județ nu au aviz sanitar. Sunt în localitățile din sud, care nu au avut niciodată apă curentă și unde toaletele sunt încă în curte.
„Șase unități de învățământ nu au autorizație de funcționare dată de către DSP. Avem 4 grădinițe și două școli. Unitățile neautorizate nu dețin apă curentă. De fapt, în Lespezi, de exemplu, localitatea în sine nu are rețea de apă curentă”, a spus Cristina Schipor, șefa DSP Constanța.
Din cele peste 500 de școli, 150 sunt fără autorizație de stingere la incendiu. Pompierii au făcut controale în tot județul, zilele acestea.
„În ultimul an de învățământ s-au desfășurat 84 de activități de control la nivelul acestor obiective, dintre care 35 au fost la clădiri, la obiective care nu au autorizație de securitate la incendiu”, a spus Cristian Amarandei, comandatul ISU Dobrogea.
Într-un efort de imagine fără precedent, Poliția anunță o prezență sporită pe stradă, odată cu începerea anului școlar. Vor fi agenți la toate școlile.
„În perioada următoare, respectiv deschiderea anului școlar, dispozitivele de ordine si siguranță publică va asigura prezența activă și la vedere a polițiștilor în zona adiacentă a unităților de- învățământ preuniversitar, inclusiv prin stabilirea unor intervale de timp pentru staționare și zone intens circulate”, a spus Nicolae Simion adjunctul IPJ Constanța.
Cat despre testarea elevilor la substante stupefiante, lucruriel sunt neclare inca. Exista intentia, in continuare, insa nu au fost stabilite nici metodele nici felul in care se va face acest lucru. Cert este ca vizitele politistilor din brigada anti-drog, in scolile din oras vor continua.
„Acțiunile legate de conștientizarea problemelor ridicate de consumul de droguri vor continua. Suntem în legătură permanentă cu serviciul de specialitate, iar în ceea ce privește testarea efectivă, de 3 zile a fost aprobat acel plan cadru. Urmează ca procedurile să fie puse în scris prima oară și ulterior, în practică”, a subliniat Silviu Coșa, prefectul Constanței.
Cea mai mare problemă în acest an sunt relocările în alte școli decât în cele în care au fost înscriși copiii. Părinții protestează și acuză școala că i-au avantajat la înscrieri pe cei cu viză de flotant. Mulți copii vor fi nevoiți așadar să învețe departe de casele lor. Primăria Constanța a vrut să depună proiect pentru construirea de școli noi prin programul de școli verzi, dar proiectul a fost respins.
„De ani de zile, la Constanța se întâmplă un fenomen de scădere în populația școlară. Acesta a fost un criteriu de eligibilitate”, a spus Sorin Mihai – seful ISJ Constanța.
Așa că, în timp ce unele școli sunt suprapopulate, altele au rămas fără elevi. Mulți părinți sunt revoltați și anunță proteste în prima zi de școală.