Stelian Ion

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, luni, că din punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia aşa-zisele garanţii pentru magistraţi reprezintă în realitate „nişte imunităţi” care nu ar face decât „să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie”.

Alte chestiuni care au fost ridicate între timp. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Aceste chestiuni au fost la rândul lor analizate şi răspunsul pe care Comisia îl dă este unul foarte clar: Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor, acele aşa-zise garanţii, reprezintă în realitate nişte imunităţi care, dimpotrivă, nu ar face decât să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie, n-ar face decât să creeze dubii cu privire la independenţa magistraţilor. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate în mod foarte clar de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea acestor imunităţi„, a declarat Stelian Ion, la Ministerul Justiţiei.

El a adăugat că a fost criticat de către Comisie şi avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la proiectul de desfiinţare al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

În aviz se analizează inclusiv avizul pe care l-a dat CSM pentru desfiinţarea Secţiei şi este criticat într-un fel acest aviz, pentru că CSM a confundat, citând o opinie anterioară a Comisiei de la Veneţia, anumite lucruri şi a interpretat acel aviz din 2018 ca fiind unul care ar impune anumite garanţii, când ele de fapt vizau cu totul altceva. Acel aviz din 2018 al Comisiei de la Veneţia recomanda respectarea principiului specializării procurorului. Spunea atunci avizul că este nevoie de procurori specializaţi care să fie implicaţi în aceste activităţi„, a spus Ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunţat că săptămâna aceasta sau cea viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor în Justiție. Reacția sa a venit după ce Comisia de la Veneţia și-a dat avizul pentru desființarea SIIJ.

Ion a spus că s-a stabilit la o întâlnire anterioară, în cadrul coaliției, că se va propune o sesiune extraordinară pentru a rezolva această problemă, de desființare a SIIJ în maximum două săptămâni de la primirea avizului.

„Iată, astăzi, am primit avizul. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ. Sunt chestiuni importante, vor fi analizate în zilele următoare toate paragrafele acestui aviz care are nu mai puțin de 14 pagini, dar toate argumentele sunt în sensul pe care l-am arătat mai devreme”, a spus Stelian Ion.

Ministrul Justiției le solicită, astfel, senatorilor să ia „degrabă în discuție acest proiect”, să dea raport în Comisia Juridică și, mai departe, să se dea un vot final în cadrul Senatului pe desființarea SIIJ.

Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, şi le încurajează să continue reforma amplă. Comisia recomandă și eliminarea amendamentelor votate în Camera Deputaților.

Camera inferioară a Parlamentului a adoptat pe 24 martie legea prin care se desființează SIIJ, cu amendamente privind necesitatea avizului CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor

Această superimunitate, cum a fost interpretată, a fost criticată chiar de asociații ale magistraților. Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră că avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, așa cum au decis deputații juriști, reprezintă „un privilegiu inadmisibil”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Control pe plajele lărgite

Amplă acțiune de verificare a plajelor lărgite, în stațiunea Mamaia. Reprezentații Apelor …