Studenții și familiile pot accesa, de astăzi, credite garantate de stat de până la 10.000 euro, respectiv 15.000 euro, prin programele Student Invest și Family Start

Studenții și familiile pot accesa, de astăzi, credite garantate de stat de până la 10.000 euro, respectiv 15.000 euro, prin programele guvernamentale „Student Invest” și „Family Start”.

Prin programul „Family Start”, tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei, pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă, dar nu mai mult de 20.000 de lei, educația copiilor, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc. Prin Programul Family Start tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani neîmpliniți care își intemeiază o familie pot obține credite de nevoi personale pentru evenimentele importante din viața familiei, cum ar fi nunta sau botezul, educația și creșterea copiilor, achitarea avansului pentru o mașină de familie. Comisioanele de analiză a creditului și gestiune a garanțiilor sunt subvenționate de stat, precum și 75% din dobândă, astfel că singurul cost suportat de clienți va fi 25% din dobânda (IRCC +4%/an). În cazul unui credit de 75.000 lei pe 10 ani, utilizat integral la semnarea contractului, rata lunară se ridică la 691 lei, iar costul total al creditului la 82.892 lei.

În programul național „Student Invest”, tinerii cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei. Prin Programul Student Invest, tinerii, cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ pot obține credite de nevoi personale pentru plata taxelor de școlarizare, plata căminului sau a chiriei sau chiar avans pentru locuință. Dobânda și comisioanele de analiză, precum și comisioanele de gestiune a garanțiilor sunt subvenționate integral de către stat. Pentru un credit de 50.000 lei, pe 10 ani, rata lunară se ridică la 417 lei, în condițiile utilizării integrale a sumei de la început. Clientul va rambursa doar suma împrumutată, fără costuri suplimentare. Creditele pot fi accesate și de cei care nu sunt salariați, cu condiția existenței unui codebitor.

Pentru ambele programe, perioada maximă de rambursare este 10 ani, dublă față de orice alt credit de nevoi personale pe piață acum.

Banca de stat CEC Bank a anunțat că primește deja cereri pentru credite în cadrul programelor Student Invest și Family Start.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a transmis anterior că au mai solicitat plafon și băncile cooperatiste afiliate CREDITCOOP și Libra Bank, iar discuțiile sunt deja avansate cu Raiffeisen Bank și Alpha Bank.

Sursă: economedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Farul Constanța – Universitatea Craiova, pe arena lui Hagi

O nouă partidă pentru „Marinarii“ Farul Constanța. După o victorie obținută în deplasare c…