duminică, 21 iulie, 2024
Home DOTTO News Subvențiile pentru stuful din Delta Dunării, subiect de dezbatere în Parlament

Subvențiile pentru stuful din Delta Dunării, subiect de dezbatere în Parlament

de Redacția Dotto

Comisia de Agricultură din Senat a dat aviz favorabil propunerii legislative a USR de abrogare a unor prevederi din OUG 34/2013 prin care terenurile mlăştinoase şi stufărişurile au fost incluse în categoria pajiştilor.

Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, a ținut să precizeze că plăţile prin APIA, solicitate ca urmare a cererilor depuse pentru recoltarea de stuf din Delta Dunării, nu se vor face dacă nu sunt îndeplinite toate regulile: „Ştiu că toate aceste măsuri nu au fost aprobate, nu se execută plăţi pentru un astfel de demers, nu numai pentru că a intervenit Parchetul European. Sunt nişte reguli în baza cărora se fac plăţile prin APIA pentru o astfel de activitate şi, atât timp cât nu există acele reguli îndeplinite, nu se vor face acele plăţi”, scrie Agerpres.

USR îi acuză pe parlamentarii puterii că prin Legea 116/2023 care completează OUG 34/2013 „au transformat, din pix, luciul de apă din Delta Dunării în păşune şi astfel două firme apropiate de fiul lui Paul Stănescu (PSD) au cerut de la APIA subvenţii de 5 milioane de euro”.

„Biosfera Delta Dunării este o zonă protejată şi am citit cu foarte mare uimire punctul de vedere al guvernatorului Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, care spunea că aceste activităţi de recoltare a stufului nu pot să aducă decât un echilibru în Deltă. Zeci de ani, Delta Dunării a funcţionat foarte bine mersi, iar brusc are nevoie de o lege prin care firmele domnului Paul Stănescu pot să cureţe tot stuful de acolo, ca să existe un echilibru în Deltă! ”, a afirmat deputatul USR Diana Buzoianu, iniţiator al propunerii legislative, mai notează sursa citată.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dispus, după apariția în presă a subiectului, efectuarea unei anchete de către Corpulde Control din minister și inspectorii Antifraudă, în vederea verificării legalităţii acordării acestui nou tip de subvenţii pentru recoltarea stufului din Delta Dunării.

Reamintim, două companii controlate de fiul liderului PSD Paul Stănescu şi un fost consilier al senatorului social-democrat încearcă să obțină peste 5 milioane de euro subvenţii din fonduri europene pentru recoltarea stufului din Deltă, după ce, anterior au obținut concesiunea pe aproape toate suprafețele cu stuf, iar printr-o lege din octombrie 2023, iniţiată de actualul ministru al Agriculturii, stufărișul a fost încadrat la pajiști. APIA a blocat plata subvenției, iar Parchetul European a cerut documente care să demonstreze legalitatea demersului. Cele două firme deţin permise de recoltare a stufului şi autorizaţie de mediu pentru comercializarea resursei, iar guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete, a susținut că recoltatul stufului rămâne singura modalitate de asigurare a unui echilibru ecologic pentru suprafeţele umede din Rezervaţie.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult