SUA a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi
Home Externe Politică externă SUA: Sancţiuni financiare şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi
Politică externă - 4 săptămâni în urmă

SUA: Sancţiuni financiare şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi

Administrația Joe Biden a anunțat joi o serie de sancțiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă „consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Aliaţii au chemat joi Rusia „să înceteze imediat” comportamentul destabilizator şi să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale, la fel cum Aliaţii le respectă pe ale lor, inclusiv acordurile şi angajamentele ce există în materie de control al armamentelor, de dezarmare şi de neproliferare.

Ei cer, de asemenea, Moscovei „să pună capăt provocărilor şi să procedeze imediat la o dezescaladare a tensiunilor la frontierele Ucrainei, precum şi în Crimeea, (un) teritoriu ce a fost anexat ilegal”.

Statele membre NATO şi-au anunţat joi sprijinul faţă de decizia Washingtonului de a sancţiona financiar Rusia şi de a expulza zece diplomaţi ruşi, transmite AFP.

„Statele NATO îşi exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de Aliatul lor, Statele Unite, după anunţarea unor măsuri destinate să răspundă activităţilor destabilizatoare ale Rusiei”, a transmis Alianţa într-un comunicat.

„Aliaţii iau măsuri la nivel individual şi colectiv în scopul de a întări securitatea colectivă a Alianţei”, precizează comunicatul.

În text, NATO acuză Rusia că ‘face dovadă în mod repetat de un comportament destabilizator, mai ales prin încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a Georgiei şi prin a continua să încalce, să nu onoreze şi să ocolească numeroase obligaţii şi angajamente internaţionale’.

Răspunsul NATO în încercarea de evitare a unui conflict între Ucraina şi Rusia a fost abordat, marţi şi miercuri, în cursul discuţiilor pe care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, le-au avut cu omologii lor din celelalte 29 de state membre ale Alianţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verifică și

Gafă a primarului Vergil Chițac

Într-o postare pe pagina oficială de socializare, primarul Constanței, Vergil Chițac, ne a…