duminică, 21 iulie, 2024
Home DOTTO News Număr record de pacienți la Spitalul de Urgență Constanța în anul 2023

Număr record de pacienți la Spitalul de Urgență Constanța în anul 2023

de Redacția Dotto

Suntem din ce în ce mai bolnavi. O demonstrează bilanțul făcut public de Spitalul Județean de Urgență Constanța, care arată că peste 150 de mii de pacienți au ajuns la unitatea medicală anul trecut. Cifra este în creștere comparativ cu 2022.

76 de mii de pacienți au fost tratați în Spitalul de Urgență, iar 104 mii de pacienți au fost consultați în sistemul ambulator al unității medicale. 3.600 de medici s-au ocupat de pacienții care au apelat la serviciile spitalului, mai spun reprezentanții acestuia, subliniind că numărul cadrelor medicale este insuficient comparativ cu volumul de muncă. 300 de posturi sunt vacante în acest moment la spital.

Tot la Spitalul Județean au fost achiziționate anul trecut mai multe aparate performante de imagistică, dar și un sistem informatic integrat pentru conectarea serviciilor medicale de imagistică.

Bilanțul integral transmis de SCJU Constanța, mai jos:

„S-a menţinut adresabilitatea crescută, mai ales pentru serviciile de urgenţă. În total, la UPU au fost 150.085 pacienți (141.532 au fost în 2022), adică, în medie, peste 411 în fiecare zi. Astfel, în medie, fiecare pacient s-a prezentat în spital o dată la aproximativ 3,5 minute în decursul unui an. Dintre aceștia, internaţi ai fost 33.587.

În timpul sezonului estival (1 iunie – 31 august 2023), la UPU s-au prezentat 42.067 pacienti (35.659 cod verde, 4.034 cod galben, 816 cod roșu).

Pe tot parcursul anului, au fost acordate 104.350 consultaţii Ambulator integrat și Ambulator de specialitate.

5,94% dintre bolnavii tratați în cadrul SCJU Constanța sunt din alte județe.

Din punct de vedere al resursei umane, în momentul de faţă, Spitalul Judetean Constanţa are 3.633 angajati. Sunt vacante 313 posturi (personal TESA, medici, asistenţi, personal auxiliar)

RESURSE FINANCIARE

Suma totala a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023, aprobată prin HCJ nr. 255/29.11.2023, este de 741.713.091 lei.

SCJU Constanţa nu înregistrează nicio plată restantă, cu exceptia programelor nationale de sănătate pentru care se aşteaptă finanţarea.

Veniturile unităţii provin din:

 • Contractul încheiat cu CJAS Constanţa 

 • MINISTERUL SANATATII, PRIN DSP  (programe de sanatate, Actiuni prioritare – bunuri pentru ATI, Actiuni de sanatate –  Salarii, bunuri si servicii pentru UPU – SMURD, salarii  pentru:  rezidenti, laboratorul de sanatate mintala, Medicina sportiva, planing familial)

 • BUGETUL LOCAL -24.300.000 lei  (finantare pentru  sectiunea de functionare-14.000.000), finantare pentru sectiune dezvoltare (8.300.000)

 • INML – Salarii medicina legala

 • VENITURI PROPRII SPITAL (Chirii, servicii medicale la cerere, coplata pacienti, taxa insotitor, taxe Medicina Legala)

 • DONATII SI SPONSORIZARI

 • EXCEDENTUL ANILOR PRECEDENTI (19.573.845 la finalul anului 2022)

 • FONDURI NERAMBURSABILE DIN  PROIECTELE CARE SE DESFASOARA IN SPITAL

Din toate aceste surse s-a încasat, pana la 30.11.2023, suma de 584.314.143 lei.

Din totalul incasarilor au fost efectuate plati în valoare de 556.525.124 lei.

INVESTIȚII

Misiunea actualei echipe manageriale a SCJU Constanţa este de a asigura un act medical continuu şi de calitate, într-un mediu sigur şi confortabil, astfel încât pacienţii să beneficieze de cele mai bune tratamente şi îngrijiri.

 In acest sens, în ultimul an au avut loc o serie de investiţii din fonduri private, din veniturile proprii, cu sprijinul Consiliului Judeţean dar şi cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii.

Din veniturile proprii  dar şi cu sprijinul Consiliului Judetean Constanţa, s-au achizionat anul acesta mai multe echipamente de înaltă performanţă care vor deservi zona de imagistică. Costurile totale depăşesc 40 milioane lei.

Este vorba despre:

 • două echipamente Computer Tomograf,

 • un RMN cu intensitatea campului de minim 3.0 tesla,

 • un echipament RX digital grafie cu 2 detectori,

 • un aparat de radiologie cu mamografie, tomosinteza si sistem biopsie cu vacuum

 • un sistem informatic integrat de tip pacs/teleradiologie bazat pe infrastructura hardware si software de tip hiperconvergenta pentru conectarea serviciilor medicale de imagistica.

Din fonduri private (venituri exclusiv din sponsorizări), a fost complet reabilitată secţia clinică Chirurgie Plastică, secţie care nu fusese renovată niciodată şi care, în perioada pandemiei, a funcţionat ca secţie „tampon” (aici erau internaţi pacienţii diagnosticaţi cu Covid). Lucrările de renovare au început în anul 2021, s-a înlocuit absolut tot ce presupune instalaţie electrică, termică, sanitară. Noua secţie dispune de centrală de tratare şi purificare a aerului (CTA), obiecte sanitare şi termice noi, mobilier nou, linoleum şi tapet antibacterian conform ultimelor standarde. Totodată, în cadrul lucrărilor a fost înlocuit şi tabloul general de distribuţie, s-a achizitionat o nouă masă de operaţii.

Tot datorită sponsorilor şi echipamentelor medicale de top achiziţionate şi oferite, în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa au loc investigatii şi interventii chirurgicale de înaltă precizie si performanţă, care înainte nu erau posibile.

La începutul anului 2023, secţia clinică Urologie a fost dotată cu un sistem de ureteroscopie flexibilă şi litrotiţie tip laser care permite abordarea minim invazivă a litiazei renale, precum și o masă de operație. Datorită tehnologiei de ultimă generaţie, litiaza renală este tratată acum fără nicio incizie iar pacientul poate fi externat a doua zi.

La Obstetrică Ginecologie au fost donate două turnuri complete de laparoscopie şi histeroscopie 4k  pentru secţia Obstetrică Ginecologie.

Una dintre sălile de operatii de la  Chirurgie a fost dotată cu un turn de un sistem de chirurgie laparoscopică cu tehnologie 4K NIR/ICG care permite identificarea mai rapidă a reperelor anatomice și astfel asigură diminuarea timpilor operatori. Interventiile realizate au mult mai multă precizie, ceea ce asigură o rată scăzută de complicații, recidivă sau re-intervenție.

Tot din 2023 SCJU Constanţa asigură servicii medicale de cardiologie pediatrică. In Constanta, din pacate, nu exista niciun medic specialist în cardiologie pediatrică. A fost o reală provocare aducerea în echipă a unui medic specialist de la Bucureşti. Cu sprijinul sponsorilor, au fost achizitionate şi sonde speciale pentru ecografiile cardiace pe care domnul doctor Florin Ionescu le efectuează. In momentul de faţă, în cadrul sectiei de Pediatrie, sunt asigurate consulturi de cardiologie, ecografii cardiace pediatrice si neonatale, Holter EKG pentru copii şi  pentru nou-născuţi , holter tensiune arterială.

La Radioterapie au fost realizate o serie de lucrări la instalaţia electrică pentru a fi posibil un upgrade major pentru acceleratorul linear de particule. Performanţele echipamentului au fost considerabil îmbunătăţite prin instalarea sistemului CBCT (Computer Tomograf cu Fascicul Conic) care permite utilizarea celor mai mai avansate tehnici de radioterapie pentru pacienţii oncologici, oferindu-le astfel mai multe șanse de vindecare și îmbunătăţindu-le calitatea vieții. Aparatura a fost achizitionată de către Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială în cadrul aceluiasi proiect care a permis achiziţia acceleratorului linear de particule.

Şi Terapia Intensivă a beneficiat de noi dotări. Secţia a primit un echipament pentru intubaţie dificila care constă într-o platformă cu monitor, videolaringoscop şi fibrobronhoscop si care poate poate fi utilizat cu succes atât la copii cât și la adulți. In plus, sectia este într-o continuă dezvoltare, aceasta fiind inclusă în cadrul proiectului de digitalizare derulat de catre MS.

SCJU Constanţa derulează în prezent mai multe proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile:

 • PNRR – Dezvoltarea infrastructurii spitalicesti publice prin  echipamente si materiale destinate reducerii riscului de infectii nosocomiale,

 • Programe din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)  (58.01.02;58.01.03) – Dotarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Sf.Ap.Andrei” Constanta in vederea consolidarii capacitatii de gestionare a crizei sanitare Covid-19″ in cadrul apeluluiPOIM/819/9/1/Consolidarea capacitatii de gestionare a crizei sanitare COVID-19-Cod SMIS

 • Programe din Fondul Social European (FSE) (58.02.02)- Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale in regiunea Sud-Est”- Cod SMIS 136941

 • Digitalizarea secţiei clinice de Anestezie Terapie Intensivă- proiect ce va duce la creşterea performanţei  şi a calităţii serviciilor medicale, derulat in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta

Şi în secţiile exterioare au fost aduse îmbunătăţiri. La Psihiatrie, de exemplu, au fost executate reparaţii la sistemul de scurgere şi colectare a apelor uzate. S-au   reabilitat trotuarele din jurul clădirii unde sunt cazaţi pacienţii internaţi, faţada acesteia, au fost înlocuite inclusiv gratiile, s-a amenajat şi o parcare pentru ambulanţe, dar şi  spaţii de relaxare pentru pacienţi şi aparţinători.

La Năvodari a fost extinsă paleta de servicii medicale. Sunt disponibile  şi acolo servicii de radiologie, datorită sponsorizărilor efectuate de Rompetrol. Şi cabinetul de Obstetrică Ginecologie a fost dotat cu ecograf, videocolposcop- toată aparatura necesară unui cabinet modern. La fel, şi Laboratorul de analize medicale dispune de echipamente moderne. Din luna noiembrie, sunt posibile şi consultaţii pentru ortopedie traumatologie.

Din seria lucrărilor efectuate, menţionăm şi refacerea intrărilor principale, a curţii interioare de la Urgenţă, s-a amenajat un parc în locul containerelor de la UPU, s-au achizitionat şi montat uşi rezistente la foc în mai multe secţii,  am reuşit sa igienizăm compartimentul Ginecologie din cadrul UPU, mai multe coridoare din spital au fost modernizate. La Unitatea Primiri Urgente s-au făcut investiţii majore pentru mai mult confort al pacientilor dar şi al angajaţilor ( s-a înlocuit tâmplăria, au fost schimbate corpurile de iluminat, a fost înlocuită unitatea de climatizare şi s-a montat perdea de aer).

PROIECTE  2024

Pe lângă continuarea proiectelor deja aflate în derulare, în 2024 vor continua investiţiile şi reparaţiile:

 • achizitia a doua cazane noi pentru centrala termică;  

 • este o prioritate şi liftul de Policlinica 2 care este vechi şi trebuie înlocuit;

 • urmează reabilitarea blocului operator de la etajul 6 care deserveşte secţiile Neurochirurgie , BMF si Oftalmologie;

 • reabilitarea Farmaciei (lucrări de igienizare, refacerea instaţiei electrice, a circuitelor, conform ultimelor norme);

 • casa scării va fi renovată;

 • reparaţii la clădirile din cadrul secţiei exterioare Agigea;

 • la toate acestea se adaugă lista de investiţii si aparatura medicală, care să asigure buna desfăşurare a activităţii medicale.”

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult