sâmbătă, 25 mai, 2024
Home Actualitate Sute de militari NATO se antrenează în Marea Neagră

Sute de militari NATO se antrenează în Marea Neagră

de Redacția Dotto

Desfășurare impresionantă de forțe militare, în Marea Neagră. Peste 750 de militari din Forțele Navale Române, dar și din Bulgaria, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Turcia se vor antrena în cadrul Exercițiului tactic, „Poseidon 2023”.

Misiunea va începe pe 15 iulie. Militarii vor exersa proceduri și tactici de luptă NATO în mediu maritim, terestru și aerian după proceduri ale Alianței pentru comandă, control și comunicații. Pe mare se vor desfășura secvențe complexe de antrenament: comunicații navale, manevre și evoluții, remorcaj, transfer de materiale ușoare, respingerea atacului aviației inamice, menținerea vitalității navelor, cu centrul de greutate axat pe lupta contra minelor.

Forțele Navale Române vor participa la Exercițiul „Poseidon 2023” cu fregata „Regina Maria”, puitoare de mine, corvete, dragoare și detașamente specializate în lupta împotriva dispozitivelor explozive. Forțele Aeriene Române vor participa cu aeronave IAR-99 „Șoim” și IAR-330 „Puma”, iar Forțele Terestre Române cu un pluton de infanterie. Poseidon 2023” este condus de către Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”.

Ce au transmis Forțele Navale:

Peste 750 de militari din Forțele Navale Române, din alte structuri ale sistemului național de apărare, precum și din Bulgaria, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii (NAVEUR, Alabama National Guard) și Turcia vor desfășura, în perioada 14-21 iulie, activități în comun în Portul Militar Constanța și în raioanele de instrucție din partea de vest a Mării Negre, în cadrul Exercițiului multinațional, de nivel tactic, „Poseidon 2023”, organizat anual, alternativ, de către România și Bulgaria.
Obiectivele principale ale Exercițiului „Poseidon 2023” vizează creșterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante, precum și evaluarea și certificarea capabilităților Forțelor Navale Române pentru misiunile NATO și UE și pentru activitățile de apărare națională. De asemenea, „Poseidon 2023” pune accent pe creșterea capabilităților operaționale și a nivelului de instruire a tuturor forțelor participante, exersarea procedurilor și tacticilor de luptă NATO, în context multinațional întrunit, în mediu maritim, terestru și aerian, pe utilizarea regulilor de angajare și a procedurilor NATO pentru comandă, control și comunicații. Exercițiul reprezintă o oportunitate bună pentru a consolida nivelul ridicat în domeniul planificării, conducerii și evaluării activităților specifice luptei contra minelor, luptei la suprafață și luptei antiaeriene.
Totodată, pe durata exercițiului, Forțele Navale Române vor desfășura și activitățile specifice de evaluare și verificare a fregatei „Regina Maria” (F-222) pentru forța NATO de reacție rapidă (NATO Reaction Force – NRF 23) și pe pachetul unic de forțe puse la dispoziția NATO și UE de țara noastră.
Poseidon cuprinde și o secvență de cooperare interinstituțională în caz de accidente colective și calamități cu victime multiple (Mass Casualties – MASCAL), la care vor participa, în portul militar Constanța, mai multe structuri din sistemul național de apărare, în special din zona Dobrogei.
Forțele Navale Române vor participa, la Exercițiul „Poseidon 2023”, cu fregata „Regina Maria” (F-222), Puitorul de Mine și Plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) și Dragorul Maritim „Slt. Alexandru Axente” (30), Corveta „Amiral Petre Bărbuneanu” (260), Compania 585 Apărare CBRN, Nava maritimă de sprijin și intervenție cu scafandri „Grozavul” (102) și două detașamente EOD (Explosive Ordnance Disposal), specializate în lupta împotriva dispozitivelor explozive, două remorchere maritime de radă și port, precum și cu echipe de evaluare mixte din cadrul Comandamentului Forțelor Întrunite și Centrului de Instruire, Simulare, Evaluare, Jocuri de Război al Forțelor Navale. Forțele Aeriene Române vor participa cu aeronave IAR-99 „Șoim” și IAR-330 „Puma”, iar Forțele Terestre Române cu un pluton de infanterie. Din partea forțelor navale ale Bulgariei, vor participa navele MH TSIBAR (32) și MS SHKVAL (62), Franța participă cu o aeronavă de patrulare și o echipă de specialiști EOD, iar Belgia și SUA participă cu drone subacvatice și cu o echipă EOD. Celelalte state participante la Exercițiul „Poseidon 2023” sunt prezente cu ofițeri de stat major și cu detașamente EOD.
La exercițiu, participă cu structuri de sprijin Comandamentul Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, Baza Logistică Navală „Pontica”, Centrul 338 Mentenanță și Tehnică Navală, Centrul 110 Comunicații și Informatică „Viceamiral Inginer Grigore Marteș” și Grupul de Sprijin al Forțelor Navale „Ovidius”.
„Poseidon 2023” este condus de către Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”,, iar pe mare se vor desfășura secvențe complexe de antrenament (comunicații navale, manevre și evoluții, remorcaj, transfer de materiale ușoare, respingerea atacului aviației inamice, menținerea vitalității navelor), cu centrul de greutate axat pe lupta contra minelor.
Deschiderea Exercițiului multinațional „Poseidon 2023” se va desfășura sâmbătă, 15 iulie, ora 10.00, la Terminalul Pasageri din portul Constanța.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult