Tânăra care și-a omorât prietena într-un hotel din Saturn va fi supusă unei expertize psihiatrice. Anchetatorii vor să afle dacă aceasta a avut discernământ în momentul în care a comis crima.

Pe Loredana, tânăra care și-a omorât cea mai bună prietenă o așteaptă ani grei de carceră. Dacă magistrații nu vor da dovadă de clemență, atunci ar putea să își petreacă până la 20 de ani în spatele gratiilor. Avocatul care i-a preluat însă cazul pro-bono, speră că pedeapsa să fie mai mică. Susține că Loredana, provine dintr-un mediu social dezorganizat, în care violențele și bătăile erau la ordinea zilei, ea însăși fiind o victima acestui mediu.

De când a fost reținută de polițiști, Loredana și-a recunoscut vina. A declarat că regret fapta a precizat că nu am fost conștienta de ceea ce am făcut. De acest lucru vrea să se folosească acum și avocatul apărării. A anunțat că va cere o expertiză psihiatrică. În plus vrea și anchetă socială. Și asta pentru că Loredana, provine dintr-un mediu destul de violent. Tatăl obișnuia să o bată și pe cea și pe mama dar și pe ceilalți frați. Ba chiar Loredana, copil fiind  ar fi intervenit într-un astfel de conflict între părinți, când tatăl ar fi vrut să o lovească pe mama cu un cuțit.

„Începe să conștientizeze din ce în ce mai mult gravitatea faptelor, ăsta este motivul și pentru care nu a contestat decizia măsurii preventive. Și a înțeles că trebuie să rămână după gratii pentru că este un pericol. Asta în ciuda faptului că tot ceea ce a făcut se datorează mediului din care provine, un mediu nociv, lipsit de educație și datorită faptului că este un copil care de curând a fost, într-o oarecare măsură, abuzată. Urmează să solicităm a se administra probe, inclusiv să se efectueze o anchetă socială cu privire la persoana ei și din ce mediu provine, iar pe de altă parte, să se efectueze o expertiză psihiatrică care să ateste dacă a avut suficient discernământ la momentul săvârșirii faptei„, a declarat Cristian Ion, avocatul Loredanei 

Psihologii criminaliști cred însă că Loredana a avut discernământ în momentul în care a comis crima. Așa se explică și faptul că ulterior a dat dovadă de sânge rece, când a înghesuit-o în valiză pe prietena ei, a dus-o în parc, iar mai apoi s-a întors la locul crimei. A curățat camera, a aruncat apoi arma crimei, s-a odihnit și a mers la serviciu, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

„Ce o enerva? Faptul că Alina era perfectă. Avea prieten, era cuminte, frumoasă, învăța să se facă polițistă. Loredana cred că fuma, bea alcool, poate fuma iarbă, umbla cu nu știu câți. Discernământ există. Pentru că fata aceea nu a stat muribundă. S-a zbătut acolo jumătate de oră. Trebuie să fii diabolic să faci așa ceva”, a explicat Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist.

Cât despre mediul violent din care provine Loredana, aceeași specialiști susțin că ar fi putut să o influențeze, însă nu să o determine neapărat să recurgă la un astfel de gest. Cel mai probabil cele două fete și-au reproșat anumite lucruri , iar asta a deranjat-o atât de tare pe Loredana, încât aceasta a decis să îi dea o lecție mortală prietenei ei.

„Normal că în mediul în care trăiau alcoolismul este sport național. Violența domestică este o chestie generalizată. Dacă ea asistat la aceste bătăi si-a fost victimă și a intervenit între părinți, ce pățesc copiii aceștia, traumatizați. Au două alternative. Ori ajungi un yes man ca Alina: supusă, smerită sau ajungi ca Loredana, nu mai ești yes man, ești un agresor. Ele se tot certau, se contraziceau, iar o jignire de genul acesta declanșează un mecanism de răzbunare”, a mai spus Liviu Chesnoiu.

La audieri Loredana a explicat cu lux de amănunte cum și-a ucis prietena, iar detalii pe pe care le-a dat i-au îngrozit și pe polițiști

„După ce am înjunghiat-o, Elenei (n.r. Alinei) îi curgea sânge din gură şi din rana făcută cu cuțitul, horcăia, motiv pentru care am încercat să îi pun mâna la gură să nu se audă în celelalte camere. A durat aproximativ o jumătate de oră până a decedat. După ce a decedat am luat valiza ei, am scos hainele ei întrucât avea bagajul deja făcut și cu greu am introdus-o în valiză. Am luat valiza şi am ieşit din hotel pe la ieşirea din spate şi am folosit liftul ca să cobor”, a povestit Loredana anchetatorilor.

Odată ajunsă din nou în camera,  Loredana a început să curețe locul și a încercat să scape și de arma crimei.

M-am deplasat pe jos până la hotelul unde eram cazată şi am început să fac curațenie în cameră, ştergând urmele de sânge de pe mochetă şi de pe perete şi am luat lenjeria şi hainele murdare de sânge şi le-am pus într-un sac de plastic. Acest sac l-am dus dimineaţă, în tomberonul hotelului. Cuțitul îl pusesem sub salteaua patului meu, iar după ce am dus sacul mai sus menționat mi-am amintit şi de cuțit. L-am luat şi l-am ambalat într-un sac din plastic de culoare galbenă pentru găleata de gunoi si l-am dus la ghena hotelului”, a mai povestit Loredana.

Pedeapsa în cazul faptei de omor calificat poate merge până la 20 de ani de închisoare, însă avocatul care o apără pe Loredana speră ca aceasta să nu primească mai mult de opt.

Check Also

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: avertisment pentru Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: decizii ferme pentru menținerea ordinii și lin…