Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

La Constanța, femeile se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin și a virusului HPV, responsabil, cel mai adesea pentru apariția bolii.

În România, mortalitatea și incidența cancerelor de col uterin și de sân sunt printre cele mai mari din UE. Cu toate acestea, din păcate, multe femei nu ajung să se testeze periodic. Printre motivele invocate se numără teama, lipsa de informare, problemele financiare, dar și… jena.

Anual, peste 3300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 1700 dintre ele pierd lupta cu această boală. Datele clasează țara noastră ca fiind țara cu cea mai mare rată de mortalitate din UE. Din această perspectivă, Ministerul Sănătații derulează și anul acesta Programul Național de Screening în vederea depistării cancerelor de col uterin în rândul femeilor. Lucrul acesta se întâmplă și la Constanța, cu sprijinul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Apostol Andrei, care a anunțat că testul Babeș Papanicolau se poate efectua gratuit în cadrul Policlinicii nr. 2.

Vestea testării gratuite pentru depistarea cancerului la sân a bucurat-o și pe Ruxandra, mamă a trei copii, care a fost depistată cu melanom malign.

Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femeile active sexual în vârstă de peste 30 de ani și aproape toate sunt cauzate de virusul HPV. Așadar el poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu HPV, fie prin monitorizarea periodică pentru infecții și leziuni. Prevenția are, poate că, cel mai important rol, cred femeile intervievate, care au și în familie cazuri cu necruțătoarea boală.

Țările care integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin, cum este, spre exemplu, cazul Australiei, țară care a anunțat că va elimina această boală în următorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…