vineri, 19 aprilie, 2024
Home Actualitate Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

de Redacția Dotto

La Constanța, femeile se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin și a virusului HPV, responsabil, cel mai adesea pentru apariția bolii.

În România, mortalitatea și incidența cancerelor de col uterin și de sân sunt printre cele mai mari din UE. Cu toate acestea, din păcate, multe femei nu ajung să se testeze periodic. Printre motivele invocate se numără teama, lipsa de informare, problemele financiare, dar și… jena.

Anual, peste 3300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 1700 dintre ele pierd lupta cu această boală. Datele clasează țara noastră ca fiind țara cu cea mai mare rată de mortalitate din UE. Din această perspectivă, Ministerul Sănătații derulează și anul acesta Programul Național de Screening în vederea depistării cancerelor de col uterin în rândul femeilor. Lucrul acesta se întâmplă și la Constanța, cu sprijinul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Apostol Andrei, care a anunțat că testul Babeș Papanicolau se poate efectua gratuit în cadrul Policlinicii nr. 2.

Vestea testării gratuite pentru depistarea cancerului la sân a bucurat-o și pe Ruxandra, mamă a trei copii, care a fost depistată cu melanom malign.

Cancerul de col uterin apare mai frecvent la femeile active sexual în vârstă de peste 30 de ani și aproape toate sunt cauzate de virusul HPV. Așadar el poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu HPV, fie prin monitorizarea periodică pentru infecții și leziuni. Prevenția are, poate că, cel mai important rol, cred femeile intervievate, care au și în familie cazuri cu necruțătoarea boală.

Țările care integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin, cum este, spre exemplu, cazul Australiei, țară care a anunțat că va elimina această boală în următorii ani.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult