Peste zece mii de constănțeni și turiști aflați pe litoral în ultimul weekend din această vară au luat parte sâmbătă seară la spectacolul „Tomis – Luminile istoriei“.
Cei peste o sută de specialiști implicați în proiect au transformat Piața Ovidiu din Constanța într-o scenă de mari dimensiuni pe care au umplut-o cu lumini, lasere și sunet, dând naștere unui spectacol educativ pentru fiecare dintre cei prezenți. Timp de trei ore, centrul vechi a fost „readus la viață“ prin proiecții speciale, un tunel al timpului prin care s-a putut vizualiza, într-o formă modernă, istoria de peste 2500 de ani a Dobrogei și a Constanței, dar poate și o parte din viitor.
De la prima piatră de temelie a Tomisul antic până la realizările pe care le putem vedea zilnic cu ochiul liber în Constanța zilelor noastre, toate au fost prezentate sugestiv grație video mappingului, a laserelor, luminilor, efectelor pirotehnice și a sunetului.
Tabloul a fost completat de artiștii care au pus în scenă un spectacol „incendiar“ chiar în mijlocul publicului, în condiții de maximă siguranță pentru toți cei prezenți. De acolo, toți ochii s-au mutat pe clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde doi dansatori acrobați au reamintit care ne este locul în raport cu trecutul, prezentul și viitorul nostru.
După senzaționalul joc de lumini și video mappingul care i-a impresionat pe toți cei prezenți, seara s-a încheiat pe acordurile celor de la The Motans, care au făcut, așa cum au promis, un spectacol la superlativ.
Într-un mod total neașteptat, emoții au fost inclusiv pe scenă. Impresionat de cele văzute, dar mai ales de reacția publicului, Denis Roabeș, solistul The Motans, a promis că va include imaginile filmate la „Tomis – Luminile istoriei“ într-unul din videoclipurile sale viitoare.
Cortina spectacolului „Tomis – Luminile istoriei“ a fost „trasă“ într-un mod de-a dreptul exploziv grație focului de artificii și el la fel de impresionant ca tot ce s-a întâmplat până atunci în Piața Ovidiu din Constanța.
„Tomis – Luminile Istoriei“ a fost un proiect desfășurat de Asociația Culturală Obsidian finanțat de către Consiliului Județean Constanța.