joi, 16 ianuarie, 2025
Home Actualitate Transferul delfinilor din Harkov, în impas

Transferul delfinilor din Harkov, în impas

de Redacția Dotto

Misiunea de salvare a delfinilor din Ucraina şi relocarea acestora la Delfinariul din Constanța este în impas. Agenția de protecție a mediului ezită să își dea acordul pe motiv că bazinul de la Constanța ar fi prea mic.

Autoritățile din România se tem și de reacția asociațiilor de protecție a animalelor din țara noastră, dar și din străinătate.

Acum fix o lună, biologii marini din Harkov cereau României ajutor pentru relocarea a doi delfini și doi lei de mare de la Delfinariul din orașul bombardat de ruși. Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța a răspuns pozitiv solicitării, iar cele patru mamifere erau așteptate la malul Mării Negre în cel mai scurt timp.

După răspunsul pozitiv din partea românilor, dresorii din Harkov s-au au început să facă formalitățile de transport. Se stabilise o rută terestră și chiar și un culoar care să permită transferul mamiferelor în siguranță. Pe hârtie lucrurile păreu de neoprit. Realitatea din teren a fost însă alta. Agenția pentru Protecția Mediului din România refuză să permită relocarea mamiferelor din Ucraina pe motiv că bazinul de la Delfinariul Constanța ar fi prea mic. Mai mult, aceștia exlud orice variantă în care delfinii din Harkov să fie integrați în spectacolele pe care NI NI și CHAN CHAN le susțin la malul mării.

Lorant Fullop, președinte ANPM care spune Delfinariul din păcate în 2013 cand a primit autorizația de mediu, bazinul nu era destul de mare. Nu are suprafața asa cum spune legea și atunci s-a facut oricum o excepție. Pentru că s-a promis încă un bazin și atunci a fost ok. Acum problema este ca bazinul nu corespunde legilor. Noi putem să dăm și am și discutat că îl dam ca să se aducă 4 delfini si 2 lei de mare dar doar pentru salvare. Problema este că ei vor să faca și reprezentanții și aici e o problemă. Si dacă se întamplă ceva, atunci ministerul mediului va fi criticat.

Situaţia este cât se poate de complicată în condițiile în care ucrainenii sună aproape zilnic la Constanţa pentru cere urgentarea transferului și asta pentru că orașu continuă să fie bombardat.

Angelica Curlișcă , șef secție Delfinariu Spațiul este al nostru și deși suntem bucuroși că putem scoate animalele de sub focul armelor, pe noi ne interesează să le salvăm și atunci ne vom restrânge noi ca să îi salvăm și pe ei. Este necesară o colaborare. Vom duce delfinii noștri în bazunul mic pentru carantină iar apoi după discuția cu specialiștii lor le vom aduce și pe ale noastre. + Deocamdata nu discutam de reprezentații. Vrem doar să salvam acest animale dupa care împreună cu domnul director, cu cei de la ministerul mediului, vom discuta, vom cântări. Primul pas este să îi salvăm.
Iulian Călin , director CMSN Constanța, Vorbesc des cu ei și sunt disperați. Delfinariul de acolo a fost blocat cu saci, unul din medicii stă acolo permanent ca sa îi supravegheze.

Pentru salvarea mamiferelor, Agenția de Protecție a Mediului a promis un răspuns până la 1 iunie. Dacă acesta va fi pozitiv cei doi delfini și cei doi lei de mare din Harkov vor fi transportați până la Constanța în bazine speciale și vor fi însoțiți de o echipă completă de antrenori, medici și biologi marini. Transferul ar urma să dureze maximum 24 de ore.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult