Home Actualitate Transport ilegal de bușteni, oprit în Portul Agigea
Actualitate - Breaking news - Interne - 5 zile în urmă

Transport ilegal de bușteni, oprit în Portul Agigea

Transport ilegal de bușteni

Înghesuită în șapte containere, zece hectare de pădure românească au fost la un pas să ia astăzi calea exportului. Din fericire, lemnul a fost oprit în Portul Constanța Sud Agigea de ofițerii Gărzii de Coastă. Exportul de bușteni interzis prin lege timp de 10 ani, însă chiar și așa, afaceriștii în căutare de profituri uriașe, reușesc uneori să fenteze vigilența oamenilor legii și să scoată lemnul din țară.

Afacerile industriei bazate pe lemn cumulează, în România, peste 6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă echivalentul a 3,5 la sută din PIB.

Cele șapte containere cu bușteni aliniate în Portul Constanța Sud Agigea ar fi trebuit că ajungă, cu primul vapor, în China. Lucru care s-ar fi și întâmplat dacă transportul, înregistrat drept cherestea, nu ar fi stârnit curiozitatea vameșilor.

Cei care reușesc să păcăleacă vigilența oamenilor legii trimit pădurile României la export, arbore cu arbore.

Exportul de bușteni a fost interzis timp de zece ani de o lege care a intrat în vigoare chiar în prima zi a lui 2021. Scrisă pe o singură pagină, legea este însă departe de a fi perfectă, ceea ce dă șansa exportatorilor să găsească ușor portițe pentru a acționa împotriva pădurilor românești.

Iar cu așa legislație slabă și Garda Forestieră este legată de mâini. Uneori comisarii nu pot decât să constate că ceva nu este în regulă, fără să îi poată sancționa pe cei care greșesc.

În ultimii 20 de ani, în România s-au tăiat două hectare de pădure în fiecare oră, conform statisticilor. Pentru a opri dezastrul, Ministerul Mediului a lansat, anul trecut, o platformă online împotriva tăierilor ilegale, care, spunea ministrul Mediului de atunci, Costel Alexe ar fi trebuit să “revoluționeze modul în care este monitorizată transabilitatea materialului lemnos”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verifică și

Caz de bullying la Liceul Tehnologic N. Dumitrescu Cumpăna

Vineri, 11.06.2021, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a fost sesizat de către reprez…