Uneori este nevoie de dinamică și puțină diversitate peste acest conclav de spaime ce ne înconjoară, ca să înțelegem mai bine cine suntem. Iar racordul la realitate apare dintr-o dată! Este foarte clar că, într-un fel hybrid, complet nou și croit pe măsura vremurilor în care trăim, ne găsim tot într-un fel de război.
Războiul româno-român! A avea un dușman este foarte important. De aceea, atunci când dușmanul nu există, el trebuie construit și cu certitudine trebuie să fie diferit de noi. Rolul dușmanului aprig, este jucat de data aceasta de climatul economic precar în care ne aflăm, care nu s-a construit singur, el a încolțit în delăsare și neștiință și a fost păstorit de niște autorități care nu au avut niciodată zece pe linie. Altfel spus, dușmanul de data aceasta, nu este slab și piepernicit pentru a ne convinge noi că suntem mari și puternici. El are tendoane de săritor în lungime și mușchi de atlet etiopian, și ne aleargă până când sondajele de opinie capătă aspectul unei harababuri universale.
Pentru că această oglindă în care ne proiectăm dușmanul, descrie perfect felul în care trăim. Este ca un rodaj continuu pe care trebuie să-l facem motorului economic, care parcă e construit să funcționeze doar în parcarea neputinței. Certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie nu pot fi trecute cu vederea, mai ales că după cum putem constata, le afectează în mod direct intenția de vot. Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD și PNL nu se va armoniza și nu vor veni cu soluții în locul disputelor politice.
Mărturie stau rezultatele unui sondaj INSCOP, realizat în luna ianuarie, care arată că AUR a ajuns pe locul doi în intențiile de vot, după PSD. PNL se află pe locul trei. Conform INSCOP, AUR ar fi votat de 20,6% dintre români. PSD, aflat pe primul loc, este cotat cu 34,3%. PNL are doar 16,6%, în scădere față de decembrie 2021, în timp ce USR ar obține 12,5%. Sunt foarte mulți cei care spun că toată această situație, creșterea naționalismului bezmetic, înflorirea extremelor, deraierea discursului public și nemulțumirea generală, toate, sunt din cauza unui singur om! Klaus Iohannis! De fapt, vorbim despre un cumul de factori politici nefavorabili. Ce este clar, este că PSD și PNL, digeră foarte greu o asemenea situație, un partid care acum 1 an și puțin nu exista în presondajele de campanie să fie al doilea ca intenție de vot, pe ȚARĂ! Este o situație care nu ne spune prea multe despre formațiunea politică AUR, ci despre starea de nemulțumire din țară, despre dezamăgirea oamenilor, despre lipsa lor de reprezentare, despre ignorarea lor. Este un sondaj de opinie, care scoate în evidență că în general s-a construit pe bolovani, nu pe cărămizi. Ar trebui ca dialogul constructiv și soluțiile funcționale să transceadă certurilor și disputelor politice, astfel încât autoritățile să facă cu adevărat ceva pentru comunitate, fără să se mai ducă cineva în gâlceava politică. Dar, statul este foarte slab la această oră, nu știe să producă legi, nu poate să facă legi bune…nu știe, nu are știință de carte, cum se spune. Și asta în vreme ce ne mirăm că cearta și scandalul politic pe diferite teme, cum ar fi facturile foarte mari la energie, aduc dividende politice partidului AUR. Sondajul INSCOP ce plasează AUR pe locul doi în intențiile de vot după PSD, nu trebuie să mai mire pe nimeni.
Probabil că pe viitor vor face și o alianță la guvernare. Sondajul reprezintă un semn clar al patologiei sociale, al conflictului și lipsei de colaborare și de solidaritate între stat și cetățean, atât de prezente în cotidianul românesc actual. Este ca o tornadă care se iubește cu un uragan. Și ne mai arată ceva, că ne putem recunoaște pe noi înșine numai în prezența Celuilalt. Dar mai degrabă îl găsim insuportabil pe acest Celălalt, pentru că, într-o anumită măsură, nu este la fel ca noi. Așa că, mai bine-l transformăm în propriul nostru dușman și ne construim mai departe infernul nostru economic aici pe pământ.