Turcia trimite în Romania avioane de lupta și piloți militari pentru misiunile de politie aeriana întărită.

Detașamentul aerian format din 80 de militari și patru aeronave F-16, vă executa, împreună cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române, misiuni sub comandă NATO. Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Turce s-a desfășurat în Baza Aeriana 86 de la Fetești.

Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN: „Această misiune NATO este de o importanță vitală pentru postura de descurajare și apărare, pentru protejarea spațiului aerian aliat și menținerea securității și stabilității regiunii noastre. Republica Turcia este un partener strategic și aliat al României. Apreciem angajamentul și contribuția Ankarei la securitatea colectivă și regională, în cadrul proiectelor multinaționale aliate din România”

Oficialii romani au amintit că, în acest an, solidaritatea aliată pentru întărirea serviciului de Poliție Aeriană al Forțelor Aeriene Române s-a materializat prin participarea la misiunile de supraveghere și apărare aeriană a unor detașamente americane, franceze, germane, italiene, spaniole și, acum, a detașamentului turc.

Kemal Turan, general major al Forțelor Aeriene Turcia: „Granița este o chestiune de onoare. Nu poate și nu trebuie să fie violata. Nu contează că e granița terestra, granița maritimă sau aeriană. Granițele NATO sunt la fel de sacre!”

Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării: „Lucrând împreună, întărim apărarea și factorii determinanți pentru toate părțile implicate, pentru țările noastre, pentru regiunea noastră Mării Negre, pentru NATO. Vă mulțumim și continuați să ne păstrăm cerul sigur”.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Turce.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…