Avem cea mai mare criză de personal de după Revoluție. Semnalul de alarmă vine de la hotelierii de pe litoral, care se plâng că abia mai găsesc români pricepuți, dornici să lucreze pentru ei. Așa se face că s-au reorientat spre țări de pe alte continente și aduc acum cameriste, bucătari și ospătari asiatici. Majoritatea antreprenorilor spun că sunt mulțumiți de serviciile străinilor, care sunt harnici și politicoși atât cu colegii, cât și cu turiștii lor.
Cel mai greu se găsesc ospătari și cameriste, spun managerii hotelurile de la malul mării. Un angajat a ajuns să muncească cât pentru cinci. Este și cazul Iulianei. Femeia de 52 de ani este cameristă de 20 de ani la același hotel de trei stele din Mamaia. O perioadă, Iuliana s-a ocupat singură de toate cele 176 de camere din hotel. Recent managerii au reușit să îi aducă ajutoare. Nu din România însă, ci tocmai din Sri Lanka. Amila și Vilan sunt printre cei doisprezece muncitori care au plecat din țara natală ca să muncească pe litoralul românesc. Așa se face că și în bucătărie se aude mai mult engleză, decât românește, pentru că managerii găsesc cu greu nu doar ospătari și cameriste, cu și bucătari și ajutori de bucătar. Iar soluția vine tot din Asia.
Puțini hotelieri de pe litoral reușesc să-și păstreze aceiași oameni în fiecare vară. Și la piscină sunt mulți tineri străini, care curăță apa și au grijă de grădina din jur. Turiștii de pe litoral resimt și ei criza forței de muncă. Mâncarea nu vine întotdeauna la timp, sunt serviți în grabă și nici nu primesc suficientă atenție.
În stațiunea Mamaia, salariul unei cameriste pornește de la 2.800 lei pe lună, iar cel al unui lucrător calificat, în bucătărie sau în restaurant poate ajunge la 6.000 de lei. Cele mai căutate sunt posturile în zonele de lux, unde turiștii cu dare de mână lasă tipsuri generoase.