UDTTMR

Etnicii tătari din România și-au sărbătorit, ieri, ziua în casă nouă.

UDTTMR a inaugurat un nou sediu la București, în prezența mai multor parlamentari ai minorităților naționale, a președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, muftiul Cultului Musulman din România și secretarii de stat Eniko Katalin Lacziko și Victor Opaschi.

24 de mii de tătari mai trăiesc astăzi pe teritoriul României, cea mai mare comunitate fiind în Dobrogea, unde primele comunități s-au stabilit în secolul al XIII-lea. Între 1873 și 1874, în Tulcea și Varna locuiau 100 de mii de musulmani și 60 de mii de creștini, iar cele mai importante centre musulmane erau în Tulcea, Constanța și Hârșova, conform informațiilor de la Alianța Civilizațiilor.

Din 2006, tătarii din România sărbătoresc „Ziua etniei tătare”, ca urmare a unui demers în Parlament al fostului deputat UDDTMR, Amet Aledin. Anul acesta Ziua Tătarilor a coincis și cu inaugurarea, la București, a unui nou sediu al UDDTMR, eveniment la care au luat parte autorități de la nivel local și național

În prezent, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România numără aproximativ 300 de membri. Religia comunității tătare este monoteistă, iar cel mai important lăcaș de cult din Constanța este Marea Moschee, construită la ordinul Regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană de la malul mării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Spa-urile de la mare, pline ochi de turiști

Constanța, cea mai populară destinație turistică din România, în timpul verii, a devenit f…