UE este de acord cu sistemul de semafoare pentru deplasări pe fondul valului secundar COVID-19

UE a aprobat un sistem de semafoare pentru călătoriile în interiorul blocului european, în încercarea de a oferi claritate călătorilor pe fondul unei reapariții a coronavirusului în întreaga regiune.

Consiliul European a adoptat marți criterii comune pentru restricții la o reuniune de la Luxemburg, deși mai multe state membre s-au abținut.

Conform acordului, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situației regionale din țările UE, cu un cod de culoare bazat pe nivelul de risc: verde, portocaliu și roșu.

Informațiile sunt disponibile pe site-ul Re-Open #EU, unde utilizatorii pot căuta anumite țări pentru a vedea dacă frontierele sunt deschise și ce restricții pot exista, precum și linkuri către informațiile epidemiologice ale țării.

Culoarea semaforului unei anumite regiuni va depinde de numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori din ultimele 14 zile și de rata testelor pozitive.

O a patra culoare, gri, este prevăzută pentru zonele în care nu există date suficiente sau în care numărul testelor efectuate la 100.000 de locuitori este considerat prea mic.

„Pas esențial înainte”

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a salutat acordul ca „un pas esențial înainte într-un domeniu care a fost lăsat prea des la inițiativele naționale izolate și necooperante”.

Cu toate acestea, nu toate țările erau de acord. Jean Asselborn, ministrul din #Luxemburg, care s-a abținut, a declarat că acordul trebuie „completat și aprofundat” prin adăugarea altor criterii, inclusiv numărul de teste, rezultate, rata mortalității, spitalizări și numărul de paturi de terapie intensivă.

El a susținut că țara sa este „pedepsită” pentru politica sa de testare pe scară largă.

Sistemul codificat prin culori va funcționa după cum urmează.

Roșu: Risc ridicat, mai mult de 50 de cazuri la 100.000 de persoane cu 4% test de pozitivitate sau mai mult de 150 de cazuri la 100.000 cu mai puțin de 4% test de pozitivitate

Portocaliu: risc mediu, mai mult de 25 de cazuri la 100.000 de persoane cu 4% pozitivitate la test sau între 25 și 150 de cazuri la 100.000 cu mai puțin de 4% pozitivitate la test

Verde: Risc scăzut, mai puțin de 25 de cazuri la 100.000 de persoane cu mai puțin de 4% test pozitivitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Vladimir Putin: Prezenţa americană în Afganistan a fost o tragedie

Cei 20 de ani de război şi de prezenţă americană în Afganistan au constituit o ”trag…