Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, și-a trăit ultima noapte în vechea clădire emblematică ce i-a fost casă timp de aproape jumătate de secol. De astăzi muzeul intră în renovare, iar aseară toți cei care au dorit să îi treacă pragul și să admire exponatele au avut acces gratuit.
După 47 de ani, expoziția permanentă a celui mai cunoscut muzeu dobrogean se închide. Edificiul ce găzduiește Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, monument istoric, va intra într-un amplu proces de restaurare. Toți cei care dorit să își ia la revedere de la vechiul muzeu au fost invitați să o facă aseară în cadrul unui eveniment special.
Muzeografii, dar și cercetătorii din cadrul instituției de cultură le-au fost alături pas cu pas vizitatorilor, emoționați, care așteaptă acum o clădire în care vechiul și noul se vor îmbina armonios pentru o experiență unică.
Cei care au vizitat muzeul au putut să participle la ateliere de creație, desen și de modelaj în lut, în cadrul cărora cei mici au putut reproduce cele mai frumoase piese din colecția muzeului, prezentări istorice și proiecții video nonconformist în Sala Pictată, reunite sub titlul Istoria spusă altfel.
Tururile ghidate gratuite în expoziția de bază a muzeului nu au lipsit nici ele, iar pe treptele muzeului corul seminarului Sfântul Cuvios Dionisie a susținut un recital special.
Dacii și romanii au pregătit și ei momente de reconstituire istorică ce i-au făcut pe vizitatori să facă un spectaculos salt înapoi în timp.
Aproape 2000 de vizitatori au scris împreună o pagină din istoria muzeului. Aceștia au admirat clădirea monumentală, dar și piesele expoziției permanente, alături de cele din Tezaur: șarpele Glykon, piesă unică în lume, Fortuna cu Pontos, zeița Nemesis, Gânditorul de la Hamangia, Mormântul prințesei și alte artefacte cu valoare inestimabilă.
Povestea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie va continua pentru o perioadă, în clăduria BCR din Centrul Istoric, unde vor fi mutate 400.000 de piese de patrimoniu. Renovarea actualei clăridi a muzeului ar trbui să dureze 48 de luni. Restaurarea va costa aprox. 13.500.000 euro.