Omicron ține capul de afiș în agenda internațională, iar această tulpină nouă a coronavirusului ridică multe semne de întrebare.
Asta pentru că este mult mai agresivă, spun epidemiologii și mai transmisibilă. În continuare România, stă destul de prost la capitolul vaccinare, mai ales în zona populației îmbătrânite, unde procentajul de vaccinare este în continuare foarte mic. Iar asta presupune riscuri foarte mari pentru persoanele nevaccinate și implicit pentru sistemul de sănătate.
Asta se întâmplă și pentru că la nivel de comunicare despre pandemie, tot ce avem la îndemână este un interviu luat de un ziarist unui medic epidemiolog, care vine într-un platou de televiziune și explică anumite mecanisme biologice. Sau cel mult, o declarație făcută de la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, despre situația îngrijorătoare din sănătate. Nimeni nu pare să fie preocupat de o promovare foarte bine făcută a strategiei de vaccinare, care să implice mesaje și spoturi video de calitate, care să se ridice ca mesaj, măcar la nivelul celor făcute de marile hypermaket-uri în care este inclus Moș Crăciun.
Totul este o improvizație de la care avem așteptări mari, iar rezultatele sunt exact ca și cele din spotul video EON – IGSU în care proprietarul apartamentului, îi spune soției, care întreabă …și nu e periculos?… lasă că știu eu ce fac! O bombă cu efect întârziat. Această configurație de autorități care se vor foarte autoritare în relația cu cetățenii, dar fără ca ele să lucreze la un nivel maxim de competență, dau de înțeles majorității că de fapt cei care acționează de acolo de la vârf, sunt doar niște yesmani care dezamăgesc ciclic.
Populația, indiferent de gradul ei de pregătire, ar trebui să înțeleagă foarte ușor de la autorități, că este cam ca la fotbal, că în permanență cineva bun se află pe banca de rezerve, gata să intervină. Cetățenii ar trebui să știe de la Ministerul Sănătății prin reprezentanții lui, aproape tot despre acest virus și despre cum să se păzească de el, așa cum știu cu două săptămâni înainte, că de 1 Decembrie se face punte și sunt liberi să plece în vacanță.
Chiar dacă nu ne plac obligațiile. Și de ce ne-ar plăcea? De când lumea și pământul, regulile și restricțiile ne-au defavorizat. Așa cum învățăm câte ceva despre importanța reciclării și despre cât de important este să conștientizăm fenomenul încălzirii globale, la fel ar fi trebuit ca autoritățile să facă tot ce pot, să știm ca pe Tatăl nostru lucruri esențiale despre ce se întâmplă în această pandemie.
Cum ar fi că pe parcursul infecției, virusul trebuie să facă miliarde și miliarde de copii ale codului său genetic. Și că uneori, în procesul de replicare apar și erori iar unele “litere” sunt “copiate” greșit. Pentru că acest SARS-Cov-2 are mecansime pentru a corecta majoritatea erorilor de copiere, dar acestea nu pot funcționa perfect, iar unele mutații mai scapă. De ce ar trebui să știm despre erorile de copiere din tezele de doctorat și nu ar trebui să știm despre erorile de copiere ale SARS-Cov-2 ? Mai ales că el, virusul te caută la anticorpi și când ți-e lumea mai dragă, te mută pe lumea cealaltă.
Asta în cazul celor care cred în lumea cealaltă. În cazul celorlalți, nu știm exact ce-i obsedează metafizic în dualitatea viață-moarte. Poartă mască și accesul se face doar pe bază de certificat verde, nu înseamnă că ai reușit în viață ca autoritate sanitară. Mai cu seamă că impactul modificărilor genetice asupra comportamentului virusului este diferit de la un scenariu la altul, iar populația Africii de Sud, de unde ni se spune că vine acest Omicron, este destul de diferită de populațiile europene, astfel încât nu se știe cum va evolua virusul în Europa.
Tot ce avem până acum despre Omicron, sunt două avioane cu români venite din Africa de Sud și Maroc, câteva teorii ale domnului Valeriu Gheorghiță, dar și un set de schimbări la nivel de certificat verde, care vin din partea ministrului Alexandru Rafila, care în opinia domniei sale nu ar mai trebui să se numească așa. Adică un micron de Omicron. Tocmai de aceea uneori tindem să credem că, România este fiica unui tată ocolit de bogăție și a unei mame fără opțiuni.