Un nou sistem de scufundare pentru scafandrii

Începând de astăzi, scafandrii militari romani se antrenează în cel mai performant Sistem de Scufundare Simulată din Europa. Achiziția a fost finanțată de MAPN, iar costurile se ridică la 10 milioane de euro.

Noul sistem este mult mai mare decât cel folosit până acum de Forțele Navale și permite scafandrilor să simuleze o scufundare de până la 300 de metri adâncime.

Sistemul de scufundare simulată este cel mai modern din Europa și este parte integrantă a Laboratorului Hiperbar din cadrul Centrului de Scafandrii. Aici, scafandrii militari se antrenează și simulează scufundări de până la 300 de metri. Au la dispoziție un bazin cu o adâncime de 5 metri, iar simularea unei adâncimi de 300 de metri se face cu ajutorul presiunii. Presurizarea se face de o echipă aflată la suprafață care introduce printr-un furtun un amestec de heliu-oxigen.

Sistemul mai are în componență două barocamere de 6 și 4 locuri care întregesc un ansamblu de scufundare simulată și un ansamblu de scufundare în saturație. În cazul scufundărilor în saturație , scafandrii petrec în acest sistem până la 28 de zile. Echipa de suprafață se îngrijește de toți parametrii printr-un sistem automatizat.

Scafandrii pot sta în scufundare până la 6 ore. În cazul scafandrilor de mare adâncime dotarea cu un astfel de sistem era mai mult decât necesară, mai ales că lucrul în mediul subacvatic este foarte periculos si oricând pot apărea accidente.

Centrul 39 Scafandri este o unitate de elită a Forțelor Navale Române, iar scenariile la care pot să răspundă militarii de aici sunt dintre cele mai diverse , de la intervenții subacvatice, operațiuni militare, acțiuni de menținere a păcii şi umanitare, misiuni de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Farul Constanța – Universitatea Craiova, pe arena lui Hagi

O nouă partidă pentru „Marinarii“ Farul Constanța. După o victorie obținută în deplasare c…