La data de 02.04.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 02.04.2024, până la data de 01.05.2024 inclusiv, a unei persoane cercetate pentru săvârșirea a două infracțiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În concret, s-a reținut că la data de 07.11.2023, în jurul orei 18:20, inculpatul C.P. a condus o autoutilitară pe DN3, în localitatea Valu lui Traian, în timp ce avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior, după punerea în mişcare a acţiunii penale în cauza în care era cercetat, la data de 25.03.2024, în jurul orei 00:50, inculpatul a condus un autoturism pe o stradă din municipiul Constanţa, ocazie cu care a traversat o intersecţie fără a respecta culoarea roşie a semaforului. Nu a respectat apoi nici semnalele de oprire efectuate de lucrătorii de poliţie ce au constatat contravenţia, continuându-şi deplasarea. Observând că este urmărit de o autospecială de poliţie, inculpatul a mărit viteza de deplasare şi a oprit ulterior într-o parcare, unde a coborât de la volan şi a încercat să fugă, fiind însă prins de agenţii de siguranţă publică. În cadrul primelor verificări s-a constatat că inculpatul avea în continuare suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
La data de 02.04.2024 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a respins propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 02.04.2024, până la data de 01.05.2024 inclusiv, a inculpatului C.P. Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a formulat contestaţie împotriva măsurii arestului la domiciliu.
Cercetările sunt efectuate în continuare de organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliției Municipiului Constanţa – Secția 2, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.