Valul schimbării lovește Cuba

În Cuba, mii de localnici au ieşit spontan duminică pe străzile oraşelor, scandând ”Libertate!”, ”Ne este foame” şi ”Jos dictatura!” şi cerând demisia preşedintelui Miguel Diaz-Canel.

Uniunea Europeană le-a cerut luni autorităţilor cubaneze să ”asculte” nemulţumirile populaţiei şi să autorizeze manifestaţiile, transmit Reuters şi AFP.

Susţinem dreptul popoarelor de a se exprima într-o manieră paşnică şi le cerem autorităţilor să autorizeze aceste manifestaţii şi să asculte nemulţumirile manifestanţilor”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, desfăşurată la Bruxelles.


A fost un protest pentru a arăta nemulţumirile de o amploare pe care nu am văzut-o din 1994. Doresc să exprim dreptul poporului cubanez de a-şi spune opiniile paşnic şi vreau să îi cer guvernului să asculte aceste proteste”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă.

Protestele de la Havana au izbucnit pe fondul celei mai grave crize economice din ţară din ultimii 30 de ani şi al recrudescenţei epidemiei de COVID-19. Aceasta este o mobilizare inedită în Cuba, unde singurele adunări autorizate sunt în general cele ale Partidului Comunist.

Pe de altă parte, Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, acuză Washingtonul că vrea să provoace „tulburări sociale”, după ce președintele american Joe Biden a cerut regimului de la Havana să-și asculte poporul. Moscova, la rândul ei, transmite că se împotrivește oricărui „amestec străin” în afacerile interne ale unui stat suveran, o poziție la care s-a raliat și Mexicul, prin vocea președintelui său, Lopez Obrador, unul dintre cei mai proeminenţi lideri de stânga din America Latină. La rândul ei, UE se situează pe o poziție apropiată de cea a Washingtonului și cere regimului să permită oamenilor să-și exprime nemulțumirile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

“Ultimul duel” la Centrul “Jean Constantin”

Și tot Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” vă invită în această seară la film. În…